İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu hakkında açılan soruşturmalar gündemin ana konusu haline gelmeye başladı: Geçtiğimiz günlerde Fatih Sultan Mehmet'in türbesini ziyaretinde 'elini arkaya bağlayarak' yürümesi ve görevden alınan belediye başkanlarıyla görüşmesi ön inceleme konusu yapılmıştı...

Bugün Sözcü'de yer alan habere göre ise İçişleri Bakanlığı'nın yeni inceleme konusu, dezenfektan alımında devletin zarara uğratıldığı iddiası oldu.

İMAMOĞLU'NDAN AÇIKLAMA

İmamoğlu, ön inceleme soruşturmasını yürüten müfettişlere yolladığı savunma dilekçesinde, belediye başkanı olarak “Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu”, “Kamu İhale Kanunu” ve ‘Belediye Kanunu”nun ilgili maddeleri uyarınca, “harcama ve ihale yetkilisi’ sıfatlarının bulunmadığını belirtti. İmamoğlu, dilekçesinde, Danıştay 1’nci Dairesi’nin benzer bir konuda, bir belediye başkanı hakkında verilen soruşturma izni kararına karşı yapılan itirazı kabul ettiğinin de altını çizdi. 

'HARCAMA VE İHALE YETKİLİSİ SIFATINI TAŞIMAZ'

Belediye başkanlarının mali yönetim sisteminde, “harcama ve ihale yetkilisi” sıfatını taşımadığını belirten İmamoğlu, müfettişlere sunduğu savunma dilekçesinde, “Harcama ve ihale yetkililerinin tanımı, görev yetki ve sorumlulukları, genel hüküm olarak ‘5018 sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu’ ile ‘4734 sayılı Kamu İhale Kanunu’nda, özel hüküm olarak da ‘5393 sayılı Belediye Kanunu’nda düzenlenmiştir” beyanında bulundu.