Gayrimenkul sektöründe dönen imar oyunları bilinen bir gerçek. Tek bir plan değişikliği çoğu zaman, taraflara milyonlarca liralık bir ek rant yaratılabiliyor. Söz konusu işlemlerden birinin adresi bu kez Üsküdar oldu. Yargıya taşınan işlemin taraflarında davacı konumda semt sakini Sezgin Yalınkar oldu. İstanbul 6. İdare Mahkemesinde açılan dosyada davalı konumda ise Üsküdar Belediyesi ile Çevre Şehircilik ve iklim Değişikliği Bakanlığı oldu.

KISIKLI CADDESİ’NE CEPHELİ

İmar planları ile yapı ruhsatlarının yürütmesinin durdurulması ve ve iptali talebi ile açılan davada dikkat çeken ayrıntılar yer alıyor. Davaya konu olan İş Bankası iştiraki İş Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı’nın (GYO) ‘Altunizade Projesi’ olarak tanıttığı proje, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın da sık sık kullandığı Kısıklı Caddesinde cepheli. Burhaniye Mahallesinde bulunan söz konusu alan daha önce oto pazarı alanı olarak kullanılıyordu.

PLANDA DEĞİŞİKLİK YAPILDI

Söz konusu alana ilişkin imar planlarında değişikliğe gidildi. Yeni plan notları şirket için de büyük bir rantın oluşmasına imkân sağladı. Yeni plan notlarına göre, donatı alanları azaltıldı. Daha önce planda yer alan cami ise ortadan kalktı. Dava dilekçesinde bu durum “Yeni plan kamu yararı gözetmeksizin, rant esaslı yapıldı” denildi. Dilekçede ayrıca “Burada kamu yararının gözetilmediği çok açık. O bölgede trafik zaten yoğun. Bu proje ile bu yoğunluk en az 2 katına çıkacak. Bu da, müvekkil dahil bütün yurttaşların gündelik yaşamını olumsuz etkileyecek nitelikte” diye konuştu.

CAMİ ‘BUHARLAŞTI’

Yürümenin durdurulması talep edilen dava dosyasına göre, eski imar planında yeşil alan büyüklüğü 6.471 metrekare iken, yeni planda yeşil alan 5.717 metrekare oldu. Yol alanı daha önce 4.833 metrekare iken yeni planda 3.481 metrekare oldu. Daha önceki planda cami yer alırken, son planda camiye yer verilmedi. Bu sayede daha eski plana göre 49 milyon 418 bin dolar büyüklüğündeki proje 60 milyon 092 dolara çıktı. Bir başka ifade ile, değişiklikle 11 milyon doları aşkın ek bir rant sağlanmış oldu.

KAP’A BİLDİRMEDİ

Dava dilekçesinde, İŞ GYO’nun halka açık olduğu hatırlatılarak, söz konusu projeye ilişkin açılan davanın Kamuyu Aydınlatma Platformu’na bildirilmediği kaydedildi. 

BELEDİYE: ZORUNLULUKTAN

Üsküdar Belediyesi adına yapılan savunmalarda ise özetle “İmar planında yapılan değişiklik zorunluluktan yapıldı. Davacının da davayı açma ehliyeti yok. Yasada belirtilen oranın üzerinde donatı alanlarında artış sağlandı. Yürütmenin durdurulması talebinin reddine karar verilsin” denildi.