ABD’nin önde gelen tabloid gazetelerinden New York Post, Ankara’nın ekonomik ve diplomatik hamlelerini analiz ederek kapsamlı bir makale yayınladı.

Bir dönem IMF’nin Politika Geliştirme ve İnceleme Departmanı’nda Direktör Yardımcısı olarak görev alan Desmond Lachman imzalı makalede, Türkiye’deki ekonomik krizin etkilerinin küresel piyasalar tarafından da hissedildiği belirtildi. “İstanbul yanarken, Erdoğan Moskova’da ve küresel ekonomi ateşi hissedebiliyor” başlığının kullanıldığı makalede “Ülkesindeki ekonomik kriz umarsız para politikaları sebebiyle derinleşirken Cumhurbaşkanı Erdoğan, Putin ile yakınlaşarak haftayı uluslararası duruşunu geliştirmek için kullandı. Bu hafta İsrail ile diplomatik ilişkileri tamir etmeye çalıştı ve Lviv’de üst düzey görüşmelere katıldı. Fakat bunlar Erdoğan’ın gelecek yıl yapılacak seçimlerde işine yaramayabilir” yorumu yapıldı.


Desmond Lachman

ESKİ MIT’Lİ PROFESÖRÜN HATIRLATMASINI YAPTI

Güney Afrikalı ekonomist, “Ünlü üniversite MIT’in rahmetli olan ekonomisti Rudi Dornbusch, döviz krizlerinin oluşmasının zaman içinde olduğunu fakat krizin patlak vermesiyle birlikte beklenenden çok daha hızlı ilerlediğini söylerdi. Erdoğan’ın Dornbusch’un uyarısını dikkate alması ve para politikasında U dönüşü yaparak enflasyonu kontrol altına alması beklenebilir. Bu sayede seçim öncesinde yeni bir krizin önüne geçilebilir” yorumunu yaptı.

Lachman, “Öte yandan para politikasındaki değişiklik orta ölçekli gelişmekte olan bir pazarda yeni bir borç krizini engelleyebilir ve bu da hali hazırda zorlanan küresel bir ekonominin ihtiyacı olan son şey” dedi.

Ünlü ekonomist, “Eğer Türkiye ekonomisindeki bu sıkıntıların iyi bir yanı varsa o da Erdoğan’ın gelecek yıl yapılacak seçimlerde başarısız olmasıdır. Eğer bu olursa, Ukrayna ile savaşta olan Rusya’ya karşı ayakta durmamıza katkı sağlayacak daha güvenilir bir NATO partnerimiz olabilir” iddiasını ortaya attı.