Truss'u eski bir maliye bakanı olan Rishi Sunak ile karşı karşıya getiren haftalarca süren, kriz dolu parti liderliği yarışından sonra, Boris Johnson’ın ardından ülkenin başına geçecek isim belli olacak. 

7 YILDA DÖRDÜNCÜ BAŞBAKAN

Açıklanan isim, yeni liderden bir hükümet kurmasını isteyecek Kraliçe Elizabeth ile görüşmek için İskoçya'ya gidecek. Johnson'ın yerini alma yarışında uzun süredir önde olan Truss, atanırsa 2015 seçimlerinden bu yana Muhafazakar Parti’nin dördüncü başbakanı olacak. Bu dönem boyunca ülke krizden krize sürüklendi ve şimdi Temmuz'da yüzde 10.1'e ulaşan, hızla yükselen enflasyonun tetiklediği bir resesyonla karşı karşıya.

Boris Johnson yönetimindeki Dışişleri Bakanı Truss, bir hafta içinde yükselen enerji faturalarını ele almak ve gelecekteki yakıt kaynaklarını güvence altına almak için bir plan hazırlayacağını söyleyerek İngiltere'nin yaşam maliyeti kriziyle başa çıkmak için hızlı hareket etme sözü verdi. Pazar günü yaptığı bir televizyon röportajında konuşan siyasetçi, kış yaklaşırken akaryakıt faturalarını ödeyemeyeceklerinden korkan milyonlarca insanı rahatlatacağını söylediği önlemlerin ayrıntılarını vermedi. 

‘MARGARET THATCHER'DAN SONRA EN ZOR DÖNEM’

Truss, muhalefet milletvekillerinin 12 yıllık zayıf Muhafazakar Parti hükümetlerinin sonucu olduğunu söylediği uzun, maliyetli ve yapılması zor bir listeyle karşı karşıya. Bazıları erken seçim çağrısı yaptı, ancak Truss, böyle bir yol izlemeyeceğini söylüyor. Muhafazakar Milletvekili David Davis, başbakan olarak üstleneceği zorlukları 1979'da Muhafazakar Margaret Thatcher'dan sonra "muhtemelen savaş sonrası başbakanların en zor ikinci dönemi" olarak nitelendirdi. (Reuters)