Dünya gazetesi'nde Hüseyin Gökçe'nin haberine göre, Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı (TEPAV), Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı'nın (UNDP) 2020 yılı İnsani Gelişme Raporunu temel alarak Türkiye'nin 81 ili için İnsani Gelişmişlik Endeksi'ni çıkardı.

Raporda birçok il sürpriz yaparken bunlardan en çok göze çarpan şehir Tunceli oldu. tunceli birçok büyükşehiri de geride bırakarak listede 7. oldu.

İllerin, gelir, sağlık ve eğitim düzeyine sınıflandırma yapılan İnsani Gelişmişlik Endeksi'nde ilk sıralarda Ankara, İstanbul, İzmir gibi iller öne çıkarken, bu listeye Tunceli'nin 7'nci sıradan girerek Eskişehir, Bursa, Kayseri gibi illeri geride bırakması dikkat çekti.

ÇOK YÜKSEK GRUBUNDA 21 İL

Endeksin 'çok yüksek' kategorisinde 21 il yet alırken bu iller arasında ilk sırada Ankara gelirken, ekonomik gelişmişlik düzeyi yüksek olan İstanbul, Kocaeli, Antalya, İzmir ve Muğla Ankara'yı takip ediyor. 

TUNCELİ 7. SIRADA

Ancak listenin 7'nci sırasında çok da tahmin edilmeyen bir il olan Tunceli'nin yer alması dikkat çekiyor. Özellikle okullaşma oranının çok yüksek olduğu bilinen Tunceli sıralamaya 7'nci sıradan girerken, ekonomik yönden kendisinden çok daha ilerde olan Eskişehir, Bursa, Kayseri gibi illeri de geride bırakma başarısını gösterdi. 21 ilin yer aldığı 'çok yüksek' düzeyde olan iller arasında ayrıca, Karaman 15'inci sırada bulunuyor. Artvin ve Bilecik ise 17'nci sırayı paylaşıyor.

ORTA DÜZEYDEKİ TEK İL AĞRI

TEPAV listesinde yüksek gelişmişlik grubunda 59 il bulunuyor. Sadece Ağrı, yüksek gelişmişlik sınırına yakın olmakla birlikte orta gelişmişlik düzeyinde yer alan tek il olarak dikkat çekiyor.