Iraklılar, 2003'te Saddam Hüseyin'in devrilmesinin ardından yıllarca süren çatışma ve yolsuzluktan sonra köklü bir değişim istiyor. 2017'de sona eren IŞİD'in ardından geçen iki yılda, yüzlerce kişinin öldüğü yöneticilere karşı protestolar yaşandı.

İRAN ETKİSİ KIRILAMIYOR

Ayrıca, ABD çekilmeye çalışırken, İran bölgenin başlıca petrol üreticisi ülkesi olan Irak’ta derin nüfuzunu koruyor. İran'ın desteklediği Şii milis grupları, sandıklarda İran'ın etkisine karşı çıkan diğer Şii silahlı gruplarla karşı karşıya geliyor. 2019'da protesto için sokaklara dökülen aktivistler kendi aralarında bölünmüş durumda, bazıları seçimleri boykot ederken, bazıları seçimlere katılacak. 

'OY VERMEYİ REDDEDİYORUM'

Reuters'in seçim öncesinde güney Irak'taki Şii ve kuzeydeki Sünnilerle yaptığı röportajlar, politikacıları, silahlı grupları ve toplulukları her zamankinden daha fazla parçalanmış bir ülkenin resmini çiziyor. 2019'da güvenlik güçlerinin çok sayıda göstericiyi vurduğu Nassiriya kentinden bir insan hakları aktivisti olan Muhammed Yaser, "Ailem içinde bile aynı fikirde değiliz" dedi.

Yaser, "Oy vermeyi reddediyorum, diğerleri reformist partilere oy vermek istiyor ve oğullarımdan biri Sadr Hareketi'nden" dedi ve reform vaat eden, ancak derinden yerleşik bir popülist lider olan Şii din adamı Mukteda el-Sadr'a atıfta bulundu. 

Sıradan Iraklılar, yabancı diplomatlar ve analistler, gerçeğin devlet kurumlarını ve kaynaklarını kontrol eden ve iktidarı korumak için kuvvete başvurmaya istekli ağır silahlı grupların hakim olduğu bir rekabet olduğunu söylüyor. Halkın yolsuzluk ve kamu hizmetlerinin eksikliğine duyduğu kızgınlığın IŞİD gibi grupların işine yarayabileceğini veya daha fazla Iraklıyı Batı'ya göç etmeye zorlayabileceğini söylüyorlar.

Oylamanın ardından gelecek yıllar için gidişatı belirleyecek: silahlı gruplar silahlarını birbirlerine mi çevirecek, yoksa ganimetleri barışçıl bir şekilde paylaşacak mı? London School of Economics'ten Profesör Toby Dodge, "Seçimler, seçkinler arası rekabet ve seçkinlerin kendi piyadelerini çok fazla öldürmeden güç dengesizliklerini sarsma şekli için gerçekten önemli" dedi.

Kaynak: Reuters