İran, ABD ile doğrudan görüşmeleri reddetti ve İran'ın nükleer silah geliştirmesini engellemeyi amaçlayan 2015 nükleer anlaşmasını yeniden canlandırmaya ilişkin dolaylı görüşmeler Haziran ayında durduruldu.

İRAN: İSTEKLİ DEĞİLLER

Dışişleri Bakanı Hüseyin Amirabdollahian devlet televizyonuna verdiği demeçte, ABD'nin geçen ay temas kurmak için Birleşmiş Milletler'deki aracıları kullandığını söyledi. İran, bankacılık ve enerji sektörlerine yönelik ABD yaptırımları nedeniyle başta petrol ve gaz ihracatından olmak üzere yabancı bankalardaki on milyarlarca dolarlık varlıklarını elde edemedi.

Amirabdollahian, "Amerikalılar BM Genel Kurulu'nda bizimle iletişime geçmeye çalıştılar ve arabuluculara Amerika'nın niyeti ciddiyse en az 10 milyar dolarlık bloke parayı serbest bırakarak bunu göstermesine ihtiyaç olduğunu söyledim" dedi.

Amirabdollahian TV röportajında, "Amerikalıların son birkaç on yılda bir kez İran ulusunun çıkarlarını düşündüklerini söyleyebilmemiz için İran ulusuna ait 10 milyar doları serbest bırakmaya istekli değiller" dedi.

TAHRAN’DAN ‘YAPTIRIM’ ŞARTI

Batılı güçler İran'ı müzakerelere geri dönmeye çağırdı ve Tahran'ın nükleer programı anlaşmanın belirlediği sınırların çok ötesine ilerlerken zamanın azaldığını söyledi. Amirabdollahian, İran'ın Viyana'da durdurulan nükleer müzakerelere "yakında" döneceğini yineledi ve bir tarih vermeyi reddetti. 

Tahran, Washington tüm yaptırımları kaldırırsa nükleer adımlarının geri alınabileceğini söyledi. İranlı ve Batılı yetkililer, anlaşmanın yeniden canlandırılabilmesi için birçok sorunun çözülmesi gerektiğini söyledi.

Reuters