Bir süredir uygulamada olan Varlık Barışı yanı sıra Cumhurbaşkanlığı genelgesi de, yurtdışında bulunan döviz varlıklarının Türkiye’ye getirilmesini amaçlıyor. En son Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yaptığı çağrı ile, elindeki dövizi Türkiye’ye yatırım için getirdiğini belirten iş insanı Ali Kıdık, geçen 19 Aralık günü Kapıkule Sınır Kapısı’ndan giriş yaptı. Kıdık’ın aracında arkadaşı B. D. de vardı.

ARAÇTA 560 BİN EURO

İş insanı Ali Kıdık (57), bagaj kontrolü sırasında, aracında döviz bulunduğunu gümrük görevlilerine söyledi. Kıdık’ın aracı bir süre sonra X-ray cihazına yönlendirildi. Kıdık, görevlilere paraları koyduğu yeri görevlilere söyledi. Yapılan aramada araçta bulunan desteler halindeki paralar çıkarıldı. Para sayma makinesine konulan paraların 560 bin Euro olduğu kayda geçti.

PARAYA EL KONULDU

Görevliler, konu ile ilgili Ali Kıdık’ın ifadesini aldı. Görevliler, anılan parayı beyan etmeden getirmesinin suç olup olmadığını Kıdık’a sordu. Kıdık ise bu konuda bir bilgisinin olmadığını, Cumhurbaşkanı’nın çağrısı ile söz konusu paraları yatırım amaçlı getirdiğini söyledi. Gümrük muhafaza görevlileri, savcılık talimatı ile paraya el koydu.

BİRİKİMLERİNİ GETİRDİ

Sorgu esnasında bulunan Kıdık’ın avukatı Demirkan Çağlayan ise. “Müvekkilim, Cumhurbaşkanlığı Genelgesine istinaden, kendisine ait yurtdışı birikimlerini getirmiştir. Müvekkilim beyanda bulunmuştur. İşlemleri başlatan gümrük görevlileri usule uygun davranmış olsaydı, müvekkilim şu an burada olmayacaktı” dedi.

EL KOYMA İŞLEMİ HATALI

Av. Cesim Parlak ise, söz konusu paraya el konulmasının hatalı olduğuna işaret etti. Anılan paranın, terörizmin finansmanına kullanılacağı yönünde bir bilgi belge veya soruşturma olmaması halinde, kişinin beyanının esas olduğuna işaret etti. Getirilen para için gümrük kapısında da veya sonraki bir zamanda da vergi dairesine gidilerek beyanda bulunulabileceğini kaydetti. Av. Bülent Ernas da, parayı el konulması işleminin hatalı olduğunu kaydetti.