İsmail Küçükkaya'nın Halk TV'ye transferi sonrası kanal çalışanları arasında gerginliklerin oluştuğu bilgileri medya kulislerinde dolaşırken dün de Gökmen Karadağ Halk Tv ile yollarını ayırdığını duyurmuştu.

Kurum içerisindeki rahatsızlık, Salı sabahı reyting ölçümlerinin sonuçlarının gelmesiyle daha da arttı. Sonuçlara göre Halk TV reytinglerde umduğunu bulamadı.

SHARE RAKAMLARINI REYTİNG DİYE PAYLAŞTILAR

Başarısızlığı örtbas etmeye çalışan kanal yönetimi ise halktv.com.tr sitesinde rakamların yorumlama ve açılımını manipüle ederek algı operasyonu yaptı.

Bir programın reyting (anlık mevcut izleyicinin toplam evrene oranı – programın izlenmedeki sıralamasını belirler) ve share (anlık mevcut evrenden ekran başında olan izleyici oranı) ölçümlemesi yayınlandığı saat dilimindeki performansının ortalaması alınarak yapılır. Bir evren kümesine bağlı oran olduğundan dolayı da iki rakam da %100’ün üzerinde bir değer taşıyamaz.

Halk TV’nin paylaştığı rapor ekranında reytingler düşük olduğundan ondalık rakamlarda kalan reyting rakamlarının saklanarak bunların yerine share rakamlarının reyting diye paylaşıldığı ve İsmail Küçükkaya’nın programını başarılı göstermek için manipülasyon yapıldığı dikkat çekti.

Dahası, hesaplamada programın tüm saat diliminin ortalamasının alınması gerekirken bunların sadece alt alta toplanarak izleyiciyi kandırmaya yönelik ölçüm sisteminde olmayan bir rakam oluşturulduğu görüldü. Hatta henüz açıklanmalarına 24 saat varken haber metninde bir sonraki gün hakkında da kehanette bulunuldu.

İŞTE GERÇEK REYTİNGLER! 

Ölçüm verilerine göre Halk TV’de yayınlanan İsmail Küçükkaya programın ilk bölümünde Total izleyicide 0,57; AB grubunda 0,64; reklam piyasasının önemsediği ABC1 20+ grubunda ise ancak 0,58 reyting alabildi.