İstanbul Sözleşmesi’nin feshine ilişkin 20 Mart 2021 tarihli Cumhurbaşkanı Kararı’nın iptal istemini Danıştay 10. Dairesi ikiye karşı üç oyla reddetti. Kararın açıklanmasının ardından pek çok kadın örgütü kararı protesto etti. KESK Ankara Şubeleri Kadın Platformu’nun çağrısıyla Sakarya Caddesi’nde bir araya gelerek Danıştay’a tepki göstermek isteyen kadınlara polis izin vermedi. Kadınların Sakarya Caddesi’nde açıklama yapmasını engelleyen polis kadınları alandan uzaklaştırdı.

‘ANKARA’DA BAŞKA BİR ANAYASA MI DEVREDE?’

Kadınlar, KESK Genel Merkez binası önüne gelerek, “Susmuyoruz, korkmuyoruz, itaat etmiyoruz”, “İstanbul Sözleşmesi bizimdir”, “AKP’den hesabı kadınlar soracak”, “Baskılar bizi yıldıramaz” sloganları attı. KESK Eş Genel Başkanı Şükran Kablan Yeşil, İstanbul Sözleşmesi için yapmak istedikleri eyleme “hukuksuzca ve insanlık dışı” şekilde müdahale edildiğini söyledi ve şunları kaydetti:

“Yapmak istediğimiz eyleme çevik kuvvet önlüklerimizi parçalayarak, darp ederek, cinsiyetimizi, duruşumuza, kişisel bakımımıza hakaret ederek saldırdı. Bu şiddeti hangi hukuka sığdırıyorsunuz? Ankara’da başka bir Anayasa mı devrede? Hukuka bir gün hepimiz ihtiyaç duyacağız. Biz yine burada olacağız.”