İzmir Barosu, Kadınlara Yönelik Şiddet ve Aile İçi Şiddetin Önlenmesi ve Bunlarla Mücadeleye İlişkin Avrupa Konseyi Sözleşmesi’nin Cumhurbaşkanlığı kararıyla feshedilmesine tepki gösterdi. İzmir Bölge Adliye Mahkemesi önünde basın açıklaması yapılırken, fesih kararının iptali için dava açıldığı açıklandı.

İzmir Barosu Genel Sekreteri ve Kadın Hakları Merkezi Sorumlu Yönetim Kurulu Üyesi Av. Perihan Çağrışım Kayadelen'in okuduğu basın açıklamasında "İstanbul Sözleşmesi yürürlüktedir, haklarımızdan vazgeçmeyeceğiz" mesajı verildi.

"LGBTİ KONUSU MANİPÜLE EDİLİYOR"

Açıklamada şu ifadeler yer aldı:

* Hükümet çekilme gerekçelerinden biri olarak sözleşmede ‘aile yapı ve geleneklerine aykırılık, uyumsuzluk’ bulunmasını göstermiştir. Soruyoruz; Sözleşmenin hangi maddesi aile yapı ve geleneklerine aykırıdır? Kadınlar töre, gelenek görenek adı altında öldürülmesin, şiddete maruz kalmasın diyen madde mi, yoksa kız çocukları zorla evlendirilmesin diyen madde mi? Sözleşmeden çekilme gerekçelerinden bir diğeri ise sözleşmede geçen LGBTİ ve toplumsal cinsiyet eşitliği kavramlarının geleneklerimize aykırı olduğu iddiasıdır. Her düzenlemeyi işine geldiği gibi manipüle etmeyi seven iktidarın aksine sözleşmede LGBTİ+ haklara ilişkin geçen maddede açıkça “bu gerekçeyle ayrımcılık yapılamayacağı ve şiddet uygulanamayacağı” ifadeleri yer almıştır.

"TEK KİŞİ KARARI İLE ÇIKILAMAZ"

* Bir kez daha ilan ediyoruz; 20 Mart 2021 gününün gece yarısı Resmi Gazete’de yayımlanan Cumhurbaşkanlığı Kararı usulsüz ve hukuksuzudur. Milletin iradesiyle Meclis’te oybirliği ile kabul edilen İstanbul Sözleşmesi’nden Cumhurbaşkanlığı Kararı ile çıkılamaz. Mecliste yasa ile kabul edilen ve Anayasa’nın 90. maddesi uyarınca yasaların da üzerinde olan temel hak ve özgürlüklere ilişkin uluslararası sözleşmelerden tek kişilik karar ile çıkılamaz. Bu karar, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi, İşkenceye Karşı Birleşmiş Milletler Sözleşmesi gibi tüm uluslararası sözleşmelerin ve bu sözleşmelerle güvence altına alınan temel insan haklarının ihlali anlamına gelmektedir. Bu gerekçelerle işlemin iptali için dava açmış bulunuyoruz. Haklarımızdan vazgeçmeyeceğiz!