İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, son 30 yılın en soğuk günlerini ve kar yağışını gören kentte, karla mücadele çalışmalarını, Afet Koordinasyon Merkezi'nden (AKOM) yönetiyor. Birkaç saat aralıklarla kar yağışı konusunda açıklama yapan İmamoğlu, Bakırköy Belediye Başkanı Bülent Kerimoğlu, Küçükçekmece Belediye Başkanı Kemal Çebi ile birlikte İstanbullulara uyarılarda bulundu.

Kar yağışının şu dakikalardan itibaren İstanbul'un tamamına hakim hale gelmesinin beklendiğini belirten İmamoğlu’nun açıklamaları, satır başlarıyla şöyle:

“YÜZDE 10 SEVİYELERİNDE BİR TRAFİK SÖZ KONUSU: 

AKOM'da çok kıymetli çalışma arkadaşlarımızla hem kurumumuzu temsilen hem de devletimizin diğer kamu kurum ve kuruluşlarından temsilen masanın etrafında yoğun bir biçimde bu kar sürecini takip ediyoruz. Tabii aynı zamanda 39 ilçemizle yoğun bir biçimde irtibattayız. 39 ilçemizle irtibatı kuran arkadaşlarımız, yöneticilerimiz bazen de buraya gelen belediye başkanlarımız oluyor. Şu anda hem Küçükçekmece Belediye Başkanımız Sayın Kemal Çebi hem de Bakırköy Belediye Başkanımız Sayın Bülent Kerimoğlu ile de süreci buradan takip etmek, son bilgileri almak için bir aradayız. Herkes kendi ilçesinde mücadeleyi vermeye devam ediyor ve birazdan oraya dönecekler. Öncelikle şunu söyleyeyim, yoğun bir biçimde arkadaşlarımız sahadalar. Az önce kameradan gördüğümüz, şu anda ekranda gördüğümüz biçimiyle trafik gayet iyi ve yüzde 10 seviyelerinde bir trafik söz konusu. Hani buradan, yürekten bir teşekkürde bulunayım ki vatandaşlarımız, 16 milyon insanımız bizimle senkronize bu süreci en sağlıklı biçimde atlatma hususunda iş birliğimizi yürütüyoruz. Bu, açıkçası bizi oldukça da memnun ediyor.

BUGÜN EN KRİTİK GÜN: 

Bu sabah ve öğlende verdiğim bilgiler ışığında ifade ettiğim gibi bugün aslında işin en kritik gününü yaşıyoruz. Sabah da ifade ettiğim gibi 30 yılın en soğuk mart ayını geçirdik. Çalışmalarımız sahada yaklaşık 10 bine yakın çalışanımız 2 binin üzerinde aracımız sahada. Şu an itibariyle 53 bin 756 ton tuz kullanıldı. 1000 tona yakın solüsyon kullanımı gerçekleşti. Bu sadece büyükşehir belediyemizin kullandığı ve aynı zamanda bugün ifade ettiğim gibi bugünkü kar yağışı bu geçireceğimiz 5 günlük kar yağışının 4 günü kadar bir kar yağışı beklenen gündeyiz. Şu anda meteorolojideki uzman arkadaşlarımızın ifadesiyle ki ekrandan bunu arkadaşlarım yansıtacaklardır. Şu an beklediğimiz o yoğun kar yağışı aslında kuzeyden İstanbul'a girmiş durumda. Kuzeyden giriş yapan bu kar yağışı açıkçası kuzeydeki Karadeniz kıyısındaki ilçe ve mahallelerimizde, köylerimizde kendini göstermeye başladı.

İSTANBUL’UN TAMAMINA HAKİM HALE GELMESİ BEKLENİYOR: 

Bir, bir buçuk saat içerisinde İstanbul'un tamamına hâkim hale gelmesi bekleniyor. Dolayısıyla çok yoğun kar yağışı ki 5-6 saat 7 saat, yani gece yarısına kadar bu kar yağış yoğunluğunun da devam edeceği öngörülüyor. Yoğunluğunu lütfen dikkate alalım ve ciddiye alalım. Bu özellikle Anadolu yakasında 30 ya da 50 santime kadar beklenen bir kar yağışından bahsediliyor Meteoroloji uzmanlarımız. Boğaz çevresinde ve özellikle güneye doğru olan kısımlarda da 15–30 santim civarında olması bekleniyor. Aynı zamanda bu 30-50 santimin içerisinde Büyükçekmece, Beylikdüzü gibi hattın da bulunduğu ifade ediliyor.

LÜTFEN AMA LÜTFEN TRAFİĞE ÇIKMAYALIM: 

Lütfen, bütün vatandaşlarımız şu ana kadar bizimle yürüttüğü iş birliğinin belki de en önemli kısmında olabildiğince lütfen ama lütfen trafiğe çıkmayalım. Yine illa bir yere erişmeniz, ulaşmanız gerekiyorsa da toplu taşıma imkanlarımızı kullanmaya devam edin. Kaldı ki toplu taşıma hususunda da bütün arkadaşlarım İETT olsun, şehir hatları olsun ve metro olsun, tabi ki özellikle şehir hatlarında hava koşulları müsaade ettiği sürece hizmetlerine devam edecekler. Bunların kullanılması bizim için kıymetli.

EVSİZ VATANDAŞLARIMIZ BİZE EMANET: 

Vicdanen emin olunuz ki evsiz vatandaşlarımız bize emanet. 675 misafirimiz bizimle. Yine emin olunuz ki sokak canlıları bize emanet. 655 noktada dağıtımımız onların beslenmesine dönük dağıtımımız devam etmekte. Yine birçok noktada vatandaşlarımıza kumanya dağıtımımızda olabildiğince yüksek sayıdaki şu an itibariyle 208 bin kumanya hizmeti verildi. 110 bin mobil malzeme yani sıcak içecek, çorba, kek, su gibi dağıtımlarımızda sürmekte.

PAZARTESİ AZALACAK: 

Pazartesi itibariyle inşallah epeyce azalacak. Sadece bu kar yağışının bereketini konuşalım. Baraj doluluklarını konuşalım ki inşallah öyle bir yoğun dolulukla beraber barajlarımızın tarihi bir doluma ulaşacağını da bekliyoruz, umut ediyoruz. Tarıma olan katkısını konuşalım kimsenin burnu kanamadan, hiç kimse bir sıkıntı yaşamadan ve bu süreci atlatalım istiyoruz. Burada en büyük güvencemiz siz kıymetli hemşerilerimizin bizimle olan dayanışması ki valiliğimizin aldığı birtakım tedbirler de özellikle ağır taşıma, ağır tonajlı araçlar, tırlarla ilgili kısıtlılık süreci de bu kritik zaman dilimine ciddi katkı sunacaktır. O bakımdan bütün hemşerilerimizin bizim bu uyarılarımıza azami katkı sunmasını bekliyoruz.

YOĞUN BİR ÇALIŞMA İÇİNDEYİZ: 

Biz buradan takipteyiz. Her caddesinde yoğun bir çalışma, ana arterlerinde yoğun bir çalışma içerisindeyiz. Diğer kamu kurum ve kuruluşları burada, karayolları olsun, diğer yetkililer olsun, havaalanları olsun, hepsi yoğun bir çalışma içerisinde. İnşallah kusursuz bir 24 saati beraber geçirirsek yarın sadece güzel haberleri ve güzel sonucu sizlerle paylaşıyor oluruz diye düşünüyorum. Tekrar çocuklarımıza ve gençlerimize okulun tatil olduğu ve hafta sonu olduğu bu dönemde karın keyfini çıkarmalarını ve bolca kitap okumalarını diliyorum, temenni ediyorum.”