Rusya’ya yönelik yaptırımlarına devreye girmesinin ardından, Rus sivil havayolu şirketleri büyük sıkıntı yaşamaya başladı. Rus havayolu şirketleri, pek çok diğer özel şirket gibi filolarını leasing (finansal kiralama) yoluyla oluşturuyor. Bu yöntemde uçakların mülkiyeti leasing şirketlerinde kalıyor. 20 yıla varan sürelerle yapılan sözleşmelerin sonunda uçaklar leasing şirketine dönüyor. Ekonomik ömrünü tamamlamışsa hurdaya çıkıyor veya düşük bedellerle satılıyor.

KEDİ-FARE OYUNU OYNANIYOR

Reuters’in haberine göre; Rus havayolu şirketlerinin filolarında yaklaşık 780 uçak var. Bunların 400 kadarının mülkiyeti leasing şirketlerinde. Yaptırımlar nedeniyle, dünyanın her yerinde halen leasing şirketleri ve Rus uçak şirketleri arasında bir kedi-fare oyunu oynanıyor.

RESMİ BİLGİLER AÇIKLANMADI

Reuters’in, havacılık dergisi ch-aviation'a atıfta bulunarak verdiği haberinde biri İstanbul’da diğeri Mexico City’de olmak üzere iki uçağa el konduğu belirtiliyor. İşlemin ne zaman yapıldığı ve uçağın hangi şirketin kullanımında olduğuna dair bir bilgi ise haberde yer almıyor.

Reuters, Aeroflot’a ait bir Boeing 777’nin hafta başında Güneydoğu Asya ve Körfez’de el konulmaktan iki kez kurtulduğu, aynı şirkete ait bir Airbus 321neo’ya Mısır’da el koyma girişiminin de başarısız olduğunu bildirdi.