İsviçre'nin kolektif devlet başkanı olarak görev yapan yedi üyeli kurul, geçen hafta kararını yayınladı. Tagblatt, konseyin “şok edici” ve “çok üzücü” olsa da, kamuoyunda nefret sembollerini sergilemenin “insan onurunu ve kamu barışını yalnızca dolaylı olarak etkileyebileceğini” savundu. 

Konsey, bu tür görüntülerin "propaganda amaçlı" gösterilmesi halinde yasa dışı olabileceğini söyledi ve bu terim yetkililer tarafından duruma göre kararlaştırılabilir, ancak çoğu olayla başa çıkmada önlemenin daha iyi bir yaklaşım olduğunu savundu. Ayrıca, "çoğunluk için savunulamaz olsalar bile, sakıncalı görüşlerin de temsil edilmesini" kabul edilebilir bulan Federal Yüksek Mahkeme içtihatlarına işaret etti.

AKTİVİSTLERDEN SERT AÇIKLAMA

Karar, İsviçre'deki yaklaşık 20 bin  Yahudi’yi temsil eden İsviçre İsrail Cemaatleri Federasyonu'nu (SIG) kızdırdı. SIG'den yapılan açıklamada, "Federal Konseyin bu tutumu anlaşılmaz", çünkü "Hitler selamı veren veya gamalı haç kullanan insanlar zaten yerleşik bir Yahudi aleyhtarı ideolojiyi temsil ediyor” denildi. 

İsviçre'nin komşuları Nazi sembolleri konusunda çok daha sert politikalar uyguluyor. Almanya ve Avusturya, her iki ülkede de suçluların para veya hapis cezasıyla karşı karşıya kalmasıyla bu tür simgelerin gösterilmesini yasaklıyor. Fransa, Nazi bayraklarının, üniformalarının ve nişanlarının diğer suç gruplarının sembolleriyle birlikte halka açık yerlerde sergilenmesini yasaklıyor. (RT)