Ignazio Cassis verdiği demeçte, "Bu bir dengeleyici hareket. Bir yandan Çin ile insan hakları konusunda zorlu müzakerelerimiz var, ancak diğer yandan ülke ekonomik ve diğer konularda önemli bir ortak" dedi. 

'KÖPRÜ KURAMAYIZ'

Bakan, "Joe Biden ve Vladimir Putin arasındaki gibi Cenevre'de zirve toplantıları ya da barış görüşmeleri yapmamıza izin veren özel bir yol izlemek istiyoruz. Diğer ülkelerle her zaman koroda birlikte şarkı söylersek köprü kurucu rolü oynayamayız" diye ekledi. 

İsviçre hükümeti, AB'nin Mart ayında Çin'e uyguladığı insan hakları yaptırımlarını kabul edip etmeyeceğini tartışırken, İş dünyası yanlısı Liberaller partisinden Cassis, "Mesele masada, liderlik Ekonomik İşlerden Sorumlu Devlet Sekreterliği'nde. Dış politika perspektifinden soru, İsviçre'nin dürüst bir komisyoncu olarak rol oynamaya devam etmek isteyip istemediği veya otomatik olarak AB'yi takip etmek isteyip istemediğidir. Benim için cevap kesinlikle ilk" dedi.

TANIYAN İLK ÜLKE

1950'de İsviçre, Komünist Çin'i tanıyan ilk batılı ülkelerden biriydi. 2010 yılından bu yana Çin, Asya'daki en büyük ticaret ortağı ve Avrupa Birliği ve Amerika Birleşik Devletleri'nden sonra küresel olarak üçüncü en büyük ticaret ortağı oldu. 

Reuters