TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda 2022 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Teklifi üzerindeki görüşmeler sürüyor. İYİ Parti Samsun Milletvekili Erhan Usta, komisyonda yaptığı konuşmada, bütçenin bir makro ekonomi üzerine oturması gerektiğine dikkat çekerek, "Ben şöyle bir sıkıntı olduğunu düşünüyorum; Türkiye’de makro ekonominin yönetiminden kim sorumlu? Kurum olarak, birey olarak hem teknik düzeyde hem daha üst siyasi düzeyde kim sorumlu" diye sordu. 

Sorumluları bilmediklerini söyleyen Usta, "Böyle bir sorumluluk var mı? Zaman zaman Berat Albayrak döneminde Hazine ve Maliye Bakanlığı bu görevi üstlenir gibi oldu ama onun kurumsal olarak böyle bir görevi yok, teknik olarak böyle bir alt yapısı da yok kurumun. Bunun normalde işte Cumhurbaşkanı… Tabii Cumhurbaşkanı tek adam, o her şeyden sorumlu zaten, ona bir şey dediğimiz yok, ancak Cumhurbaşkanı’nın bu işleri koordine edecek bu kadar vakti olmaz, onun adına birisinin koordine etmesi lazım" diye konuştu. 

'ARTIK BUNA ÇOK DA GEREK KALMAYACAK, ÇOK AZ KALDI BU SİSTEMİN DEĞİŞMESİNE'

Usta, "Türkiye’yi makro ekonomik açıdan kimin yönettiğini biz bilmiyoruz, yönetilip yönetilmediğini de bilmiyoruz. Yani doğrusu yönetilmiyor zaten, yönetilse böyle bir durumla karşılaşmayız. Ancak bu sorunun giderilmesi lazım. Yani buna ilişkin 2018’den beri benim önerim, bu işlerden sorumlu, ekonomiden sorumlu bir Cumhurbaşkanı Yardımcısı’nın atanması hususudur. Tabii artık buna çok da gerek kalmayacak, çok az kaldı bu sistemin değişmesine. Ancak keşke bunu bu vakte kadar yapsaydınız, biraz daha koordinasyon içerisinde ekonomiyi yönetirdiniz" dedi. 

'HEP GİRDİ ÜZERİNDEN BİR ŞEYLER SÖYLENİYOR'

AKP iktidarını eleştiren Usta, “AK Parti’nin 19 yıllık iktidarı boyunca hep oldu; işte, ‘Biz şu kadar harcadık, bu kadar harcadık, şu kadar bütçe ayırdık’. Ne oldu sonuçta? Yani hep girdi üzerinden bir şeyler söyleniyor, bir şeyler veriliyor. Sonuç üzerinden bir şey yok. Halbuki 5018 sayılı Kanun’un temel felsefesidir. Kaynakları kullanırken artık girdiye odaklanmayacağız, sonuçlara odaklanacağız” diye konuştu.