İzmit Belediyesi ile DİSK'e bağlı Genel İş Sendikası arasında devam eden ve uzun süre tartışmalara neden olan toplu iş sözleşmesi görüşmeleri sonuçlandı.

AK Partili belediyeler ile Hizmet İş Sendikası arasında imzalanan sözleşmelerde evli ve çocuklu çalışanlar için 3 bin 900 lira ile 4 bin 500 lira arasında bir ücret ortaya çıkmıştı.

İzmit Belediyesi ise DİSK'e bağlı Genel İş Sendikası arasında görüşmeler başlamıştı. Geçtiğimiz hafta sonuçlanan sözleşmenin detaylarını DİSK Bölge Temsilcisi Vedat Küçük, Bağımsız Kocaeli'ye anlattı.

Buna göre, yeni sözleşme ile birlikte 2 çocuklu ve evli bir çalışanın maaşı 4 bin 535 liraya yükseltildi. 1 Temmuz’da bu ücret 4 bin 640 lira olacak.

YILBAŞINDAN İTİBAREN BAŞLIYOR

Küçük şu ifadeleri kullandı: “İzmit Belediyesi ile 2.5 yıllık bir toplu iş sözleşmesi imzaladık. Sözleşme sürecinde 4 defa zam yapılacak işçi arkadaşlarımıza. İlk zam 1 Temmuz 2020’den itibaren geçerli olacak. Ve ilerleyen yıllarda 1 Ocak ve 1 Temmuz tarihlerinde tekerrüren maaşlar zamlanacak. Hatırlayacağınız üzere İzmit Belediyesi asgari ücreti 3 bin 100 lira olarak açıklamıştı. Biz DİSK olarak 3 bin 800 lira önermiştik. Yeni sözleşme ile birlikte 2 çocuklu ve evli bir çalışanın maaşı 4 bin 535 liraya yükseltilmiş olacak.

48 FARKLI GRUP VAR

İzmit Belediyesi’ndeki en büyük sıkıntı eşit işe eşit ücret verilmemesi ve ücretlerdeki adaletsizlikti. Biz en üst grup çalışanlar olan mühendisler ve denk işleri için bu sözleşmede 6 bin 400 liraya tekabül eden bir ücret artışı sağladık. 48 farklı grupta çalışan mevcuttu belediyede. Bu çalışan gruplarını 7’ye düşürdük. Artık eşit iş yapanlar eşit ücret alabilecek. Bununla birlikte yemek ücretlerinde de ciddi bir artış sağladık. Yemek ücretlerine yüzde 500 zam yaptık. 5 lira olan yemek ücreti 25 lira oldu.”

ÇALIŞMA SÜRESİ DÜŞÜŞ GERÇEKLEŞTİRİLDİ

İşçilerin ücretleri arasındaki farklar nedeniyle bazı grup çalışanların maaşlarına yüzde 84’e varan zam yapılmış oldu. DİSK Bölge Temsilcisi Genel İş Sendikası Kocaeli Şube Başkanı Vedat Küçük son olarak işçilerin çalışma saatlerinin de iyileştirildiğini belirtti. Haftada 45 saat çalışan belediye işçilerinin artık haftada 40 saat çalışacakları öğrenildi.

TÖREN YARIN DÜZENLENECEK

İzmit Belediyesi ile Genel İş Sendikası arasında varılan anlaşma sonrası yarın bir tören düzenlenecek. Saat 13.00’da İzmit Belediyesi önünde gerçekleştirilecek törene İzmit Belediye Başkanı Fatma Kaplan Hürriyet, DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, Genel İş Sendikası Kocaeli Şube Başkanı Vedat Küçük, Genel İş Sendikası TİS Daire Başkanı Çetin Çalışkan, Genel İş Sendikası Araştırma Daire Başkanı Nevzat Karataş, bazı yetkililer ve işçiler katılacak.