Reuters'ın verdiği bilgilere göre Libya'nın doğu bölgesindeki hakimiyeti elinde bulunduran gayrımeşru güçler Türk gemisini alıkoydu. Hafte Sözcüsü Ahmed El-Mismari'nin sosyal medya hesabından yaptığı açıklamaya göre, Jamaika bandıralı ve sahibinin de Türk olduğu ifade edilen "Mebruka" adlı ticari kargo gemisi, "yasak ilan edilen bölgeye girdiği ve yapılan çağrıya cevap vermediği" gerekçesiyle Hafter milisleri tarafından yakalanarak Ras el-Hilal limanına çekildiği belirtildi.

Ahmed El-Mismari

El-Mismari, mürettebatında 9 Türk, 7 Hint, bir Azerbaycanlı bulunduğunu kaydederken varış noktasının Misrata olduğu belirtilen geminin, "denizcilik kural ve kanunlarına aykırı hareket ettiği için soruşturma ve denetim altına alındığı" kaydetti.

YASAK İLAN EDİLEN BÖLGEYE GİRİLDİĞİ İDDİASI

Ayrıca, Hafter'in sözcüsü Mismari, El-Hades televizyon kanalına yaptığı açıklamada, geminin, Misrata'ya götürülmek üzere ilaç yüklü olduğunu ancak "yasak ilan ettikleri" bölgeye girdiğini belirtti.

Libya Ulusal Ordusu'nun başkomutanı Halife Belkasım Hafter

El-Mismari, "Gemiye çağrı yaptıklarını ama herhangi bir cevap alamadıklarını" iddia ederek "Bunun üzerine botlarla gemiye yaklaşıp gemiye çıktık. Gemi Misrata'ya götürülmek üzere ilaç yüklüydü. Kaptan izlemesi gereken prosedürleri izlemedi ve izin almaksızın yasak olan bölgeye girdiler. Gemide herhangi bir silah olmadığı tespit edilmiştir” şeklinde konuştu.

YASAK BÖLGEYE GİRİŞ NEDENİYLE CEZA KESİLECEK

Öte yandan gemiye el konulması gibi bir durumun söz konusu olmadığı savunulurken yanlış bölgeye giriş nedeniyle bir ceza kesilmesinin öngörüldüğü de gelen bilgiler arasında.