Kabil saatiyle sabah 7'den hemen sonra hava sahasının kuzey kapısında meydana gelen karşılıklı ateş, muhafız olarak görev yapan Afgan eski güvenlik güçlerinin karşılıklı ateş açmasıyla başladı ve ardından, Alman ve ABD güçlerinin de dahil olduğu bir çatışmaya yol açtı.

ALMANYA DETAYLARI VERDİ

Alman Müşterek Kuvvetler Harekat Komutanlığı resmi hesabından atılan tweetlerde olayın ayrıntıları açıklandı. Açıklamada, "Bu sabah 04:13'te [Orta Avrupa yaz saati], Afgan güvenlik güçleri ile kimliği belirsiz saldırganlar arasında Kabil havaalanının Kuzey Kapısı'nda bir çatışma çıktı. Bir Afgan güvenlik gücü mensubu öldü, üçü de yaralandı” denildi. 

İngiltere Silahlı Kuvvetler Bakanı James Heappey, havalimanının bulundukları bölgede olmayan bir bölgede meydana gelen olaya İngiliz kuvvetlerinin ve vatandaşlarının karışmadığını söyledi.

TALİBAN’DAN ‘KALABİLİRSİNİZ’ MESAJI

ABD ve uluslararası güçler vatandaşları ve savunmasız Afganları tahliye etmeye çalışırken, 15 Ağustos'ta Taliban'ın Afgan başkentini ele geçirmesinden bu yana havaalanı bir kaosa sahne oluyor. Pazar günü, Taliban savaşçıları, yabancı birliklerin geri çekilmesi için son tarih yaklaşırken, kapılarda yedi Afgan'ın öldürülmesinden sonra havaalanındaki kalabalığı geri püskürttü.

Bir Taliban yetkilisi yaptığı açıklamada, ABD başkanının, birliklerin "zor ve acı verici" tahliyeyi denetlemek için daha uzun süre kalabileceğini söyledikten sonra, Afganistan'daki yabancı güçlerin ülkeyi terk etmek için 31 Ağustos tarihini uzatmaya çalışmadığını söyledi.

Guardian