1831 ve 1996 yılları arasında uygulanan yatılı okul sistemi, yaklaşık 150 bin yerli çocuğu ailelerinden uzaklaştırdı. Bazıları, 2015 yılında Hakikat ve Uzlaşma Komisyonu'nun "kültürel soykırım" olarak adlandırdığı olaylarda okullarda istismara, tecavüze ve yetersiz beslenmeye maruz kaldı. 

'KANADA’NIN TÜM TARİHİNİ YANSITIN'

Hükümet ve çoğunlukla Katolik olan Hıristiyan kiliseleri tarafından yönetilen okulların belirtilen amacı, yerli çocukları asimile etmekti. Liberal Başbakan Justin Trudeau'nun hükümeti Haziran ayında yeni federal tatili hayata geçirdi.

Kanada'da Devlet Başkanı Kraliçe Elizabeth'in temsilcisi olarak görev yapan ilk yerli kişi olan Vali General Mary May Simon, "Duraklamanızı ve Kanada'nın tüm tarihini yansıtmanızı rica ediyorum" dedi.

Bir açıklamada, "Bunu zalim adaletsizlikler yaşayan veya tanık olan yerli çocukları onurlandırmak için yapın. Birçoğu okullarda travmatize oldu ve birçoğu hala acı çekiyor" dedi.

SOYKIRIM YARALARINI DEŞTİ

Kraliçe bir mesaj göndererek, "Yerli halkların Kanada'daki yatılı okullarda katlandıkları acılı tarihi ve iyileşmek ve kapsayıcı bir toplum inşa etmeye devam etmek için kalan çalışmaları yansıtmak için Kanadalılarla bir araya geldiğini" söyledi.

İsimsiz mezarların keşfi, Avrupa'nın Kanada'yı sömürgeleştirmesinin ve ardından yerli kültürleri asimile etme çabalarının bıraktığı derin yaraları yeniden açtı. Bugün yerli halklar daha yüksek düzeyde yoksulluk ve şiddetten muzdarip.

Trudeau, tatili parlamentonun önündeki çimenlikte düzenlenen bir etkinlikte kutladıktan bir gün sonra yaptığı açıklamada, "Hakikat ve Uzlaşma için bu ilk ulusal günde, yatılı okulların kalıcı etkileri üzerinde düşünüyoruz. Evlerine dönemeyen çocukları hatırlıyoruz" dedi. 

Perşembe günü meclis önünde tören düzenlendi ve ülke genelinde benzer olaylar yaşandı. Daha sonra, Kanada Yayın Kurumu (CBC) ve diğer kanallarda yatılı okul sisteminden etkilenenlerin hikayelerini ve görüşlerini içeren bir saatlik ulusal bir yayın yapılacak.

Reuters