CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan’ı ve beraberindeki heyeti CHP Genel Merkezi’nde kabul etti.

DEVA Partisi'ne daha önce yapılan ziyaretin 'İade-i'si olduğu belirtilen kabule, Cumhurbaşkanı ve AK Parti lideri Erdoğan'ın son açıklamaları damga vurdu.

Ziyaretle ilgili “Kısır tartışmalarla değil, aşılmazları aşmak. Demokrasi konusunda pek çok ülkeye örnek olmak için bu çalışmalara ihtiyaç var. Sayın genel başkan ve arkadaşlarının önerileri bizim için son derece önemli” diyen
Kılıçdaroğlu, 'ortak hareket etme' projesi için “Arkadaşlar bir araya gelecek. Akademik uzmanlardan da yararlanacağız. Geniş bir mutabakat ve işin uzmanlarının da görüşünü alacağız” ifadesini kullandı.

Erdoğan’ın, “Kılıçdaroğlu’nun SSK dönemini Z kuşağına anlatmalıyız” sözlerine yanıt veren CHP lideri “Sayın Erdoğan kendisine güveniyorsa Z kuşağının önünde tartışalım” dedi. 

Bu tartışmanın AK Parti'nin yayın organı A Haber’de de gerçekleşebileceğini belirten Kılıçdaroğlu şunları söyledi:

*Uzmanları çağırabilir. Tartışalım ben ne yaptım o ne yaptı. Erdoğan benim dönemimle ilgili bir müfettiş ordusu görevlendirdi. 5 kuruş bulamadı. Bulsa kıyameti koparırdı. 

*Neden SGK’de açık şimdi daha da büyüdü? Merkez Bankası’nın rezervi neden eksi 47 milyar dolar? Buradan soruyorum Merkez Bankası’nı batıran kişi kimdir?

*Sayın Erdoğan’a söylüyorum. Bu ülkede yatağa aç giren bir çocuk varsa sözcüsü ben olacağım. Esnafın, garibin gurabanın sözcüsü ben olacağım. O beşli çetenin sözcüsüdür. 

*Korkmasın gelsin, tartışalım. O bana 10-20 isterse 100 soru sorsun ben ona 5 soru soracağım. Çekinmiyorum bakın. Verilmeyecek hiçbir hesabım yok. Ama onun sadece bize değil egemen güçlere dahi verilecek hesabı var. Mal varlığı nedeniyle egemen güçlerin etkisinde kalan bir kişi Türkiye’yi yönetemez. Milli güvenlik sorunu haline gelir.

ALİ BABACAN: ANAYASA TASLAĞIMIZ VAR

DEVA Partisi lideri Ali Babacan ise hazırladıkları Anayasa taslağından bahsetti.

Babacan şunları kaydetti:

*Bunu bir siyasi partinin çalışması olarak ortaya koymanın doğru olmayacağını düşündük.

*Güçlendirilmiş Parlamenter sistem diyoruz ama bundan kastımız nedir. Bunu daha önce çalışmış parti ve STK’larla görüşmek istiyoruz. Bir ortak anlayışsa sahip olsun, dolayısıyla diyalog ve istişare önümüzdeki günlerin kilit konuları. 

*Bizim hazırlığımız önemli bir aşamaya geldi, fakat kamuoyuyla paylaşmadan önce toplumsal mutabakatı önemsiyoruz. Görüş alışverişinde bulunduk. CHP'nin de önemli hazırlıkları var. Bundan sonraki süreçte ikili bazda heyetlerimizin Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem ile ilgili diyalog ve istişare süreci başlatmasında iyi olacağı kararına vardır. Ülkemizde sistem ve yönetim zihniyeti sorunu var. Sistem değiştirmeyle ilgili hazırlıklar son derece önemli.

"İTTİFAK DEĞİL İSTŞARE"

Babacan, bir gazetecinin "İttifak görüşmesi mi" sorusuna ise “Genel Başkanlarla yaptığımız görüşmelerde de bu konu açılmıyor. Bu seçim öncesi görüşülmesi gereken bir konudur. Gündemimizde ittifak yok; istişare var” diye yanıt verdi.