Son bir haftadır Bulgaristan topraklarında ve bölgede yağan yoğun yağmur yağışı sonrasında Bulgaristan nehir suyu seviyelerindeki artış riskini sarıdan kırmızıya çıkardı.

Edinilen bilgiye göre Bulgaristan topraklarından doğan Arda, Meriç ve Tunca nehirleri son bir aya kadar kuraklık çanlarını çalarken bölgede bir aydır etkisini arttıran sağanak yağışlar nehirler üzerinde bulunan barajların su seviyelerinin artmasına neden oldu.

Kırcaali ilinden doğan ve üzerinde üç adet barajı bulunan Arda Nehri'nin su seviyesinin doygunluk noktasına ulaştığı, söz konusu nehir yatağı başta olmak üzere, nehri besleyen dere ve çataklar ile araziden gelecek suyun yaratacağı artışın nehri yatağından çıkarabilecek boyuta getirebileceği ifade edildi.

Tunca Nehri üzerinde bulunan barajların da aynı durumda olduğu ve bölgede yağan yağışlardan dolayı seviyelerinin artığını belirten yetkililer, ilerleyen günlerde devam edecek ve kar yağışına dönmesi beklenen havanın nehirlerin taşmasına neden olabileceğini kaydetti.

Bulgaristan nehirlerin geçtiği Edirne'nin de aralarında bulunduğu 23 uyarı yaparak dikkatli olunmasını istedi.

1 haftadır “sarı kod” seviyesinde bulunan uyarı seviyesini 12-13 Ocak tarihlerinde Edirne’yi de kapsayacak bölgede “kırmızı kod” ile uyaran Bulgaristan, ilgili makamlardan önlem almasında yarar olduğunu bildirdi.

DSİ VERİLERİ DE MERİÇ NEHRİ'NİN SU SEVİYESİ HENÜZ TEHLİKELİ BOYUTA YÜKSELMEDİ

DSİ verilerine göre de Meriç Nehri'nin su seviyesi son bir aydır yükseliyor. Buna göre, Meriç Nehri'nin su seviyesi son bir ayda 90 metreküp/saniye seviyeden 290 metreküp /saniyeye çıktı. Tunca Nehri'nde de su seviyesi hala 10-15 metreküp/saniye seviyesinde.

Bu aşamada Meriç Nehri'ndeki su seviyesinin "sarı kod" uyarısına yakın bir seviyede olduğu ve henüz endişe verici bir düzeye yükselmediği belirtilirken, bin 200 metreküp/saniye seviyesine yükselmesi halinde nehri baypas eden kanallarla sıkıntının atlatılabileceğinin öngörüldüğü ifade edildi. Bu seviyelerin de üzerine çıkması durumunda nehir kenarına yakın yerlerdeki yerleşim alanları ve tarımla uğraşan kişilerin dikkatli olması gerekiyor.

DSİ verilerine göre, kodların anlamları şöyle:

“Sarı kod" (Su durumu potansiyel tehlikeli): Su durumu olağan dışı olmamakla birlikte, nehir yakınlarında etkilenebilecek faaliyetler konusunda dikkatli olunmalı.

“Turuncu kod” (Su durumu tehlikeli): Su durumu sıklıkla görülmemekte. Hasar ve kayıpların oluşması muhtemel. Nehir yakınlarında çok tedbirli olunmalı, güncel su durumu koşulları ve meteorolojik tahminler takip edilmeli.

“Kırmızı kod” (Su durumu çok tehlikelidir): Büyük hasar ve kayıpların oluşması muhtemel. Bu, çoğu durumda geniş bir alan üzerinde hayatı tehdit eder. Güncel su durumu koşulları ve meteorolojik tahminler sıklıkla takip edilmeli.