Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kuruylu'nda bütçe görüşmelerinde konuşan Meclis Çevre Komisyonu CHP Sözcüsü ve İzmir Milletvekili Murat Bakan, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın bütçesine 'Katar' üzerinden yüklendi.

 CHP İzmir Mv. Murat Bakan

İKLİM KRİZİNİN YIKICI SONUÇLARINA VURGU

Bakanlık bütçesinin genel bütçe içindeki oranının binde 26 olduğuna vurgu yapan CHP’li Bakan, “Dünya, iklim krizi nedeniyle, bir var oluş sorunuyla karşı karşıya. Fakat Bakan’ın bütçe sunuş konuşmasında iklim krizine ayırdığı kısım sadece 10 cümle. İklim kriziyle ilginiz bu kadar; 10 cümle. İklim krizinin yıkıcı sonuçları olacağını sokaktaki vatandaş bilmeyebilir. İnsanlar iş, aş, ekmek derdinde. Eline ‘iş, aş’ yazıp intihar ediyor, işsizlikten kendisini yakıyor. İnsanların başka var oluş sorunları var. Ama devlet aklı, dünyanın kitlesel bir yok oluşa gittiğini, Türkiye’nin de bunun içinde olduğunu bilmek ve tedbirlerini almak zorunda” dedi.

KATAR'LA YAPILAN SU YÖNETİMİ ANLAŞMASI

Türkiye’nin su sıkıntısı çeken ülkeler arasında 32’nci sırada olduğuna ve su kıtlığına dikkati çeken Bakan, “Türkiye gelecekte su fakiri ülke noktasına gelecek. 300’e yakın gölümüz var. Göllerin tamamına yakını ya kurudu ya küçüldü ya da kirlilik sebebiyle kullanılamaz duruma geldi. Meriç, Ergene, Gediz, Büyük Menderes, Asi, Konya, tüm havzalarımızda su kendini yenileyemiyor. 1.3 milyon hektar sulak alan kaybımız var. Yani Van Gölü’nün 3 katı. Peki biz ne yaptık? Su kıtlığı çeken ülkeler içinde 32’nci sıradayız, birinci sırada olan Katar’la su yönetim anlaşması yaptık. Su bizden, yönetim Katar’dan” diye konuştu.