Wall Street Journal'a göre, Ortadoğu ve ABD yetkililerine atıfta bulunarak, hem Suudi Veliaht Prensi Muhammed bin Salman hem de BAE'nin Şeyh Muhammed bin Zayed al Nahyan, ABD'nin görüşme taleplerine olumsuz yanıt verdi. 

GÖZLER VENEZÜELLA’YA DÖNDÜ

ABD'li bir yetkili, Suudi Prens Muhammed ve Biden'ın konuşması için bir plan hakkında, "Bir telefon görüşmesi beklentisi vardı, ama olmadı" dedi. Geçen hafta, Rusya'yı da içeren OPEC+, batının ricalarına rağmen petrol üretimini artırmayı reddetti.

Ancak ABD, Rusya'nın müttefiki olan ve dünyanın en büyük petrol rezervlerine sahip olan Venezuela ile yıllardır ilk kez diplomatik kanallar açtı. Venezüella şimdi, fiyat artışını hafifletmek için üretimi artırmanın olası bir başlangıcı olarak Biden yönetimine yönelik bariz bir iyi niyet jesti olarak en az iki Amerikalıyı serbest bıraktı.

BİDEN YÖNETİMİ İLİŞKİLERİ BOZDU

ABD ve Suudi Arabistan arasındaki ilişkiler, Biden yönetiminde Körfez bölgesindeki ABD politikası nedeniyle soğudu.

Sorunlar arasında İran nükleer anlaşmasının yeniden canlandırılması; Suudi Arabistan'ın Yemen iç savaşına müdahalesine ABD desteğinin olmaması ve Husileri terörist gruplar listesine eklemeyi reddetmesi; ABD’nin Suudi Arabistan’ın sivil nükleer programına yardım etmesi; Suudi Arabistanlı gazeteci Cemal Kaşıkçı’nın dört yıl önce İstanbul konsolosluğunda öldürülmesi yer alıyor. 

Biden'in seçim kampanyası sırasında, Suudi Arabistan'daki mevcut hükümette çok az sosyal kurtarıcı değer olduğunu söyleyerek krallığa bir "parya" devlet olarak muamele etme sözü verdi.

İKİ ÜLKE KRİTİK

Bu haftanın başlarında Beyaz Saray sözcüsü Jen Psaki, Biden ve Prens Muhammed'in yakın zamanda görüşme planı olmadığını ve cumhurbaşkanının Riyad'a seyahat etme planının olmadığını söyledi. BAE'nin ABD büyükelçisi Yousef Al Otaiba, iki ülke arasındaki gergin ilişkileri doğruladı. Al Otaiba, "Bugün bir stres testinden geçiyoruz, ancak bundan kurtulacağımızdan ve daha iyi bir yere geleceğimizden eminim" dedi. İki Körfez ülkesi, fiyat artışını hafifletmek için daha fazla petrol pompalama kapasitesine sahip tek küresel tedarikçi olarak görülüyor. (Guardian)