Kuzeyden Belarus’a bir miktar asker hareketi tespit edilmiş olsa da, bunlar normal operasyonel yeniden konuşlandırmaların bir parçası gibi görünüyor ve henüz kesin olarak bir geri çekilme anlamına gelmiyor. Ukrayna genelkurmay başkanı, Rusya'nın bir gecede "muhtemelen ayrı birimlerin rotasyonuyla meşgul olduğunu ve Ukrayna’yı yanıltmayı amaçladığını" söyledi.

‘RUSYA ZAMAN KAZANIYOR’

Askeri istihbarat uzmanı olan Konrad Muzyka’ya göre, Rusya zaman satın alıyor. Çünkü yeniden Donbas bölgesine odaklanmak ve doğuda daha geleneksel bir askeri zafer kazanmak istiyor. Açık olan gerçek şu ki, başkentin kuzey batısında beş hafta süren neredeyse sürekli çatışmalar Rusya'nın savaş gücünü tamamen tüketti. ABD tahminlerine göre, Rus kuvvetleri 10 binden fazla kayıp verdi. Moskova, Kiev'in kuzeybatısındaki Rus işgalcilerin Ukrayna'nın karşı saldırılarına karşı savunmasız kalmasından da endişe duyabilir.

‘BATI FIRSATI KAÇIRMAMALI’

Bununla birlikte, Ukrayna kuvvetlerinin, Rusya'nın geri çekilmesini ve yeniden gruplaşmasını zorlaştırmak için elinden geldiğince baskı yapması gerekiyor. Bir yandan, Rusya’dan yapılan açıklamalar Ukrayna için önemli bir kazanımı da yansıtıyor. Yüzbinler için bir kabus senaryosu olan Kiev kuşatması, hafif piyade tacizine maruz kalan ve başkenti yıkmaya çalışan ve başarısız olan Rus zırhını yok eden cesur bir savunma tarafından önlendi.

Rus Kuvvetleri, artık harekâtların açıkça belirtilen odak noktası olan doğudaki birliklerini dinlendirebilir ve yeniden organize edebilir. Batılı istihbarat yetkilileri tarafından yapılan açıklamada, mevcut oldukları yerlerde takviye kuvvetlerinin "çoğunlukla Donbas'taki operasyonlarda takviye için sıraya dizildiği" belirtildi.

İngiltere savunma istihbaratının eski şefi Phil Osborn, “operasyon temposunun düşürülmesinden her iki taraf da fayda sağlayacak olsa da, gerçek şu ki Rusların karı daha fazla. Ancak Batı’nın bu yavaşlamadan yararlanıp Ukrayna'ya desteğini en üst düzeye çıkarması ve hızla artırması gerekiyor" dedi. (Guardian)