Dağlık Karabağ’daki Ermenistan işgalini 44 günlük savaştan sonra Azerbaycan'nın sonlandırmasıyla başlayan yeni süreçte Türkiye, Ermenistan ile ilişkilerin düzeltilmesi hususunda iki ülke tarafından atanan özel temsilciler Büyükelçi Serdar Kılıç ve Ermenistan Parlamento Başkan Yardımcısı Ruben Rubinyan bugün Rusya’nın başkenti Moskova’da biraraya geldi. Görüşme olumlu bir atmosferde geçtiği belirtildi.

EKONOMİK İLİŞKİLER DÜZELEBİLİR

Taraflar arasındaki görüşme öncesinde Ermenistan, Türk mallarına uyguladığı ithalat yasağını kaldırması  olumlu bir hava yarattı.Türkiye de Ermenistan’ın “Flyone Armenia” havayolu şirketine 2 Şubat’tan itibaren Erivan-İstanbul seferlerine başlama izni verdi. Bu gelişmeler normalleşmede önceliğin ekonomik ilişkilere verileceğine işaret ediyor.

GÜNDEMDE 'SOYKIRIM İDDİASI' YOK

İki ülke temsilcileri bugün önce, ülkelerinin pozisyonlarını ortaya koyacak. Pozitif bir tablo oluşması halinde Gümrü-Kars demiryoluyla kara sınır kapısının açılması en önemli konu başlıkları olarak görülüyor. Uzmanlar, pozitif gündemin bozulmaması için Ermeni tarafının 1915 olaylarını gündeme getirmeyeceği görüşünde. Fransız Haber ajansı AFP de bugünkü görüşmeler öncesi Ermenistan hükümetinin, “soykırım iddiaları” konusunu gündem dışında bırakma önerisinde bulunduğunu aktardı.

TARAFLAR ANLAŞTI

Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, "Türkiye ve Ermenistan arasında diyalog yoluyla yürütülecek normalleşme sürecine yönelik olarak ön görüş alışverişinde bulunmuşlardır.  Taraflar, müzakereleri tam normalleşme hedefiyle ön şart olmaksızın sürdürme hususunda mutabık kalmışlardır” denildi.