Rusya Federasyonu’nda yayımlanan bir televizyon programında, Türkiye’nin toprak bütünlüğüne yönelik tehditkar sözler damga vurdu. Daha önce Hatay'ın Suriye'den çalındığı gibi skandal bir ifadeye imza atan Simonyan'dan küstah bir açıklama daha geldi. Kendisini emperyal Rus bilincine sahip bir insan olarak tanımlayan Simonyan, "Kars ve Ağrı Dağı'nın tekrar Rus topraklarına katılmasını istediğini" ifade etti.

3 Ekim 2021'de Rus devlet televizyonu Rossiya-1'de “Vladimir Soloviyev ile Pazar Akşamı”  programına katılan Simonyan, "Kars ve Ağrı Dağı’nın Rusya’ya geri dönmesini istiyorum. Utanç verici Kars Antlaşmasına kadar buralar, Rusya’ya aitti… Daha önce Rusya’ya ait olan her şeyi geri almak isterdim. Daha da utanç verici olan Brest-Litovsk Anlaşması’na göre verilenleri de… O zaman ülkemizin nüfusunun yüzde 30’unu ve büyük toprak parçamızı başkalarına verdik. Ağrı Dağı, Ermenistan’ın ana sembolüdür…” diye konuştu.

KARPAT BAŞKANI KOÇALİ'DEN TEPKİ

Daha önceki açıklamaları nedeniyle "Rus medyasının troliçesi" olarak anılan Simonyan'a tepkiler çığ gibi büyürken Dünya Karapapak Türkleri Birliği (KARPAT) Genel Başkanı Erkan Koçali'den de sert yanıt geldi.

Kars'ın kurtuluş yıldönümü olan 30 Ekim'den önce böyle bir açıklamanın yapılmasını manidar bulduğunu ifade eden Koçali, "43 yıl Rus işgali altında kalan ve atalarımızın can pahasına kurtardığı toprakların üzerinde sonsuza kadar Türk bayrağı dalgalanacaktır" dedi.

'TOPRAĞIMIZA GÖZ DİKENE DÜNYAYI DAR EDERİZ'

Bu tür provokasyon ve oyunları bozacaklarını söyleyen Koçali şunları söyledi:

"Anadolu'ya 1071'de değil 5 bin yıl önce geldik. Edirne'den Kars'a bu vatan toprakları bizimdir. Değil bu ülkeden toprak talep etmek bir karış toprağına göz dikenlere dünyayı dar ederiz. Kanla aldık geri vermeyiz!"

KARS 30 EKİM'DE KURTARILMIŞTI

43 yıl Rus işgalinde kalan Kars, Doğu Cephesi komutanı Kazım Karabekir'in emrindeki kuvvetlerin 28 Ekim 1920’de harekete geçmesi ve 9’uncu Kafkas Tümeni’nin şehre girmesiyle, 30 Ekim 1920’de düşman işgalinden kurtarılmıştı.