Sergey Lavrov, günlerdir tartışılan nükleer savaş söylemleriyle ilgili açıklamalarda bulundu.

'İZİN VERMEYECEĞİZ'

Lavrov'un açıklamaları:

Elbette bir çözüm bulunacak, bundan şüphem yok. İçinde bulunduğumuz koşullar müzakere ediliyor. Ukrayna tarafı henüz ulaşamadı ancak bu yapılacak.

Genel olarak silahlardan arındırılma yaklaşımıyla ilgili, Ukrayna topraklarında gerçekleştirilen soykırımı önlemeye yönelik, ulusların kendi kaderlerini belirlemesi ile bağlantılı bunlar. Ukraynalılar kendi kaderlerini kendileri belirlemeliler. Önceden yapılan anlaşmalara uyulmaması çok açık. Atlantik ve Avrupa coğrafyasında, kendi haklarımı domine edeceğim şeklindeki tavırları kabul edilemez. Batı bizim güvenliğimiz için ne gerektiğini kendisi belirlemeye çalışıyor, biz buna izin vermeyeceğiz.

'NAPOLYON DA HİTLER DE...'

Kuzey Akım 2'yi engellemeye çalıştılar. Avrupa'nın enerji güvenliğini kendi anlayışlarına göre yönlendirmeye çalışıyorlar. Zamanında Napolyon da Hitler de Avrupa'yı kendi hakimiyetine almaya çalışmıştı, şimdi ABD de bunu yapmaya çalışıyor. Görüşmeler var konuşmalar var, Batı başkentlerinden gelen sesler var. Öyle bir tablo doğuyor ki, Hollywood'da olduğu gibi mutlak kötü ve iyi var. Tabii ki mutlak iyi bir şahsiyet haline gelmiş ve bu senaryoyu yazıyor. Ben bu histerinin ortadan kalkacağına inanıyorum.

NÜKLEER SİLAH AÇIKLAMASI

Bizim bir askeri doktrinimiz var. Burada nükleer silaha ilişkin koşullar belirtiliyor. Nükleer savaşla ilgili hazırlıklar yürütülüyor evet doğru. Siz lütfen şu ana kadarki açıklamalara dikkatle bakın. Önce Stoltenberg, radikal güçlere seslenir gibi "NATO'nun yapmak istediğini kimse engelleyemez, Doğu Avrupa ülkelerine füze yerleştirmek istiyorsak kimse engel olamaz" dedi.

Fransızlar horozdur biliyorsunuz, ulusal sembolleri de öyle, horoz gibi kabarmayı seviyorlar.

'NÜKLEER SAVAŞ OLASILIĞI NATO VE UKRAYNA TARAFINDAN YÜRÜTÜLÜYOR'

3. Dünya Savaşı sadece nükleerle yapılabilir. Batılı politikacılar nükleer silah ve nükleer savaştan bahsediyor. Nükleer savaş olasılığı Rusya tarafından değil, NATO ve Ukrayna tarafından yürütülüyor. Bize karşı savaşmayı istiyorlarsa bunu iyi düşünmeliler.

Tepkilere ilişkin soruya yanıt: Siz alıntı yapmak istediniz herhalde önünüzdeki kağıttan, kısa bir soru. Ben arkada ne düşünce var onu yorumlayabilecek durumda değilim ama eğer siz dikkat ettiyseniz Avrupa, her türlü şekilde kitle iletişim araçlarının önünü kesmeye, Rusya'dan haberleri kesmeye çalışıyor.