Liderler, Roma'da buluşacak

İLK KEZ YÜZ YÜZE GÖRÜŞECEKLER

Dünyanın en büyük 20 ekonomisi, bugün başlayacak G20 zirvesinde İtalya'nın başkenti Roma'da bir araya gelecek. Liderlerin ana gündem konularının Koronavirüs pandemisi ve iklim değişikliği olması bekleniyor. 

G20 liderleri, Covid-19 salgınının başlamasından bu yana ilk kez yüz yüze görüşecek. 

Çin lideri Şi Jingping ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Roma'ya gitmedi ve zirveye video bağlantı ile katılacak. Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Tayyip Erdoğan, zirveye katılmak üzere dün akşam İtalya'ya vardı. 

ERDOĞAN ROMA'DA YALNIZ DEĞİL

Erdoğan'a Roma'da eşi Emine Erdoğan, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun ve Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın eşlik ediyor. 

G20'yi oluşturan 19 ülke ve Avrupa Birliği, dünyanın karbon salınımının yaklaşık yüzde 80'ini yapıyor. G20 liderleri, 2021 Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Konferansı'ndan hemen önce bir araya geliyor.

Reuters haber ajansı G20 liderlerinin, bugün Roma'da başlayacak zirvede iklim değişikliğinin varoluşsal bir tehdit oluşturduğunu kabul etmesinin beklendiğini bildirdi. Habere göre G20 liderleri, küresel ısınmayı 1,5°C'de sınırlama hedefine ulaşmak için acil adımlar atmayı kabul edecek.

Zirvede Afganistan, sığınmacıların durumu ve diğer dış politika başlıklarının da ele alınması bekleniyor.