Rapor geçen ay yayınlandı, ancak Perşembe günü bir gazete makalesi yayınlanana kadar halkın dikkatini çekmedi.

‘PEMBE EĞİTİM’

Milliyetçi Başbakan Viktor Orban'a yakın görülen devlet organının raporunda, "Pembe eğitim olarak adlandırılan olgunun sayısız ekonomik ve sosyal sonucu var" deniyor. Ülke genelinde öğretmenlik mesleği, ülkedeki öğretmenlerin yüzde 82'sini oluşturan kadınlar tarafından yönetilmektedir.

Rapor, “eğitim, “duygusal ve sosyal olgunluk” gibi kadınsı özellikleri tercih ediyor ve “kadınların üniversitelerde aşırı temsil edilmesini kışkırtıyorsa, cinsiyet eşitliği önemli ölçüde zayıflayacaktır” sonucuna varıyor. Girişimci olmaya ve risk almaya daha yatkın olan erkek çocukların özgürce gelişmesine izin verilmezse, “zihinsel ve davranışsal sorunlar” riski altında olacakları konusunda uyarıldı.

‘EKONOMİNİN GELİŞİMİ İÇİN ŞART’

Rapor, yaratıcılığın ve yenilikçiliğin çocuksu özelliklerinin “ekonominin optimal gelişimi için gerekli” olduğunu ekliyor. Denetim ofisi, eğitimli kadınların benzer eğitimli eşler bulamayacağı için “pembe eğitimin” “demografik sorunlara” neden olabileceğini ve “doğurganlığın azalmasına neden olabileceğini” söylüyor.

Buna cevaben ülkenin muhalif milletvekillerinden Endre Toth, Facebook'ta eril ve dişil niteliklerden bahsetmenin "tamamen bilimsel saçmalık" olduğunu söyleyerek “Geçen yüzyıldan kalma gözlüklerinizi çıkarmanın zamanı geldi” diye ekledi. (Guardian)