17 Ekim 1961'de, dönemin Paris polis şefi Maurice Papon'un talimatıyla polis, Cezayirlilere uygulanan sokağa çıkma yasağını protesto eden 25 bin Ulusal Kurtuluş Cephesi (FLN) yanlısı Cezayirlinin düzenlediği bir gösteriye saldırdı.

DÜZİNELERCE KİŞİ ÖLMÜŞTÜ

Macron'un ofisinden yapılan açıklamada, yürüyüşün "acımasızca, şiddetle ve kanla" bastırıldığı ve yaklaşık 12 bin Cezayirlinin tutuklandığı, birçoğunun yaralandığı ve düzinelerce kişinin öldüğü belirtildi.

Macron, bazı Cezayirlilerin yürüyüşe başladığı ve Sen Nehri'nden çok sayıda cesedin çıkarıldığı Paris'in batısındaki Bezons'taki köprüde yıldönümünü anma törenine katıldı.

Elysee Sarayı'ndan yapılan açıklamada, "Gerçekleri kabul etti: Maurice Papon'un yetkisi altında o gece işlenen suçlar affedilemez" dedi.

KATLİAM YILLARCA GİZLENDİ

Cezayir'deki Fransız yönetimine karşı savaş sırasında meydana gelen katliam, Fransız makamları tarafından uzun süre reddedildi veya gizlendi. Etkinliğin ilk anmaları 2001 yılında Paris belediye başkanı tarafından düzenlendi.

Kesin kurban sayısı hiçbir zaman belirlenmedi, bazı tarihçiler bunu 200'den fazla ölü olarak belirledi. Bu yılki anma, Paris ve Cezayir arasındaki diplomatik gerilimlerin ortasında gerçekleşti. 

Reuters