Rusya'nın önerisine göre, şehrin savunucuları silah bırakırsa sivillerin gitmesine izin verilecekti. Ancak Ukrayna, stratejik liman kentini teslim etmesinin söz konusu olmadığını söyleyerek teklifi reddetti.

Malzemeler tükendiği ve bölgeye yardım gitmesi engellendiği için yaklaşık 300 bin kişinin şehirde mahsur kaldığına inanılıyor. Bölge sakinleri haftalarca süren Rus bombardımanına elektrik ve su olmadan katlandı.

RUS GENERAL ‘İNSANİ FELAKET’İ KABUL ETTİ

Rusya’nın yaptığı teklifin ayrıntıları Pazar günü, Ukrayna'nın şartlarını kabul etmek için Pazartesi sabahı Moskova saatiyle 05:00'e kadar vakti olduğunu söyleyen General Mikhail Mizintsev tarafından açıklandı. Planlara göre, Rus birlikleri, başlangıçta Ukrayna birliklerinin ve "yabancı paralı askerlerin" silahsızlandırılması ve şehri terk etmesi için Moskova saatiyle 10:00'dan itibaren Mariupol'den güvenli koridorlar açacaklardı.

İki saat sonra Rus kuvvetleri, yolların mayın temizleme işlemi tamamlandıktan sonra gıda, ilaç ve diğer malzemeleri içeren insani yardım konvoylarının şehre güvenli bir şekilde girmesine izin vereceklerini söyledi. Rus General Mizintsev orada korkunç bir insani felaketin yaşandığını kabul etti ve teklifin sivillerin doğuya veya batıya güvenli bir şekilde kaçmalarına izin vereceğini söyledi.

UKRAYNA: SON ASKERİMİZE KADAR SAVAŞACAĞIZ

Ukrayna Başbakan Yardımcısı Iryna Vereshchuk, teklife yanıt olarak, Ukrayna'nın Mariupol'u savunmayı bırakmayacağını söyledi. Ukrainska Pravda'nın aktardığına göre, "Silahların teslim edilmesi söz konusu olamaz," dedi. Pazar günü erken saatlerde, Mariupol belediye başkanının danışmanı olan Pyotr Andryushenko, şehrin savunucularının savaşmaya devam edeceğine söz verdi. Andryushenko, “Son askerimize kadar savaşacağız” dedi. (BBC)