Aşılar güvenli, etkili ve hayat kurtarır. Ancak çoğu yüzde 100 koruma sağlamaz ve çoğu ülke herkesi aşılamadı. Ayrıca, aşıların ortaya çıkan corona virüs varyantlarının bulaşmasını önleyip önlemeyeceği henüz bilinmemektedir.

Küresel olarak, Covid-19 vakaları bu ay 250 milyonu aştı. Virüs, son derece bulaşıcı Delta varyantı nedeniyle her 90 günde bir dünya çapında 50 milyon kişiye bulaşıyor ve her gün binlerce kişi ölüyor. 

MASKE, MESAFE, HİJYEN: HEPSİ ETKİLİ ÖNLEMLER

Şimdi, ilaç dışı müdahalelerin sistematik bir incelemesi ve analizi, ilk kez maske takmanın, sosyal mesafenin ve el yıkamanın vakaları engellemede etkili önlemler olduğunu, en etkilisinin maske takmak olduğunu buldu.

The BMJ'deki araştırmacılar, "Bu sistematik inceleme ve analiz, el yıkama, maske takma ve fiziksel mesafeyi de içeren çeşitli kişisel koruyucu ve sosyal önlemlerin Covid-19 insidansında azalma ile ilişkili olduğunu gösteriyor" dediler ve sonuçların, aşı programlarının yanı sıra maske takmaya, sosyal mesafeye ve el yıkamaya devam etme ihtiyacını vurguladığını söylediler.

Halk sağlığı veya ilaç dışı müdahalelerin grip gibi solunum yolu enfeksiyonlarıyla mücadelede faydalı olduğu biliniyor ve dünyanın dört bir yanındaki ülkeler bunları Covid-19’un yayılmasını engellemek için kullanmaya çalıştı. Ancak şimdiye kadar incelemeler, uzmanların bu tür önlemlerin Covid-19 ile mücadeledeki etkinliği hakkında kesin sonuçlar çıkarmasına izin verecek kadar sağlam değildi.

‘MÜMKÜN DEĞİL’

Dünyanın dört bir yanından 30'dan fazla çalışmanın sonuçları ayrıntılı olarak analiz edildi ve maske takma ile Covid-19 vakasında yüzde 53 azalma ve fiziksel mesafe ile yüzde 25 azalma gösterdi. 

Araştırmacılar, karantina ve izolasyon, evrensel kapanmalar ve sınırların, okulların ve işyerlerinin kapatılması dahil olmak üzere diğer önlemler için çalışma tasarımı, sonuç ölçümleri ve kalitedeki farklılıklar nedeniyle ayrıntılı analizin mümkün olmadığını söyledi. 

Guardian