Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası (TCMB) Para Politikaları Kurulu (PPK) yüzde 16 olan faiz oranını 1 puan indirerek yüzde 15'e düşürdü.

'FAİZ İNDİRİMİNE DEVAM MESAJI'

MB, resmi internet sitesinden faiz kararını yazılı olarak açıkladı. İlgili açıklamada kullanılan, "Kurul, arz yönlü ve para politikası etki alanı dışındaki faktörlerin fiyat artışları üzerinde oluşturduğu geçici etkilerin 2022 yılının ilk yarısı boyunca da etkisini sürdürmesini beklemektedir. Kurul, bu etkilerin ima ettiği sınırlı alanın kullanımını Aralık ayında tamamlamayı değerlendirecektir" ifadeler dikkat çekti. 

EKONOMİSTLERDEN 'ARALIK' TEPKİSİ

Merkez Bankası'nın yaptığı yazılı açılamada kullandığı, "Kurul, bu etkilerin ima ettiği sınırlı alanın kullanımını Aralık ayında tamamlamayı değerlendirecektir" ifadeler tepki çekti.

Finansal Piyasalar Yöneticisi İris Cibre, Sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımla 'aralık'ifadesine dikkat çekti. Cibre, "Aralık'da da faiz indiririz... Enflasyon hedefi 12 yıldır olduğu gibi değişmedi ve 5%, Trajikomik" dedi.

Cibre'nin paylaşımı şu şukilde: 

"KURUL, BU ETKİLERİN İMA ETTİĞİ SINIRLI ALANIN KULLANIMINI ARALIK AYINDA TAMAMLAMAYI DEĞERLENDİRECEKTİR. Aralık'da da faiz indiririz... Enflasyon hedefi 12 yıldır olduğu gibi değişmedi ve 5%, Trajikomik..."

Ekonomist Emin Çapa da Merkez Bankası'nın 'aralık' ayına dikkat çekmesine sert tepki gösterdi.

Emin Çapa'nın sosyal medya hesabından yaptığı paylaşım şöyle:

"Evet, @senolbabuscu 'nun dediğinin birinci bölümü çıktı. İkinci bölümü bekleyeceğiz. Yani aralıkta 300 baz puan daha demişti. Ekonomi kitabının yazım süreci devam ediyor."

BABUŞÇU: KARARDAN İKİ GÜN ÖNCE AÇIKLADI

Başkent Üniversitesi Uluslararası Finans ve Bankacılık Bölüm Başkanı Prof. Dr. Şenol Babuşcu, kararın açıklamasından iki gün önce Merkez Bankası'nın faiz düşüreceğini açıklamıştı. Babuşcu, "Merkez Bankası'nın Kasım ve Aralık ayındaki iki toplantısında Politika Faizi'ni 400 baz puan indireceğini tahmin ediyorum. Kasım 200-Aralık 200 veya Kasım 100-Aralık 300 baz puan şeklinde olabilir. Yeni yıla %12 Politika Faizi ile gireceğimizi düşünüyorum" ifadelerini kullanmıştı. 

Babuçcu'nun sosyal medya paylaşımı şöyle:

"Merkez Bankası'nın Kasım ve Aralık ayındaki iki toplantısında Politika Faizi'ni 400 baz puan indireceğini tahmin ediyorum. Kasım 200-Aralık 200 veya Kasım 100-Aralık 300 baz puan şeklinde olabilir.  Yeni yıla %12 Politika Faizi ile gireceğimizi düşünüyorum."