TBMM Kapalı oturumda Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu Rusya’nın Ukrayna’ya askeri müdahalesi ve yansımaları hakkında bilgi verileceği söylenerek TBMM Basın Koridorundaki bürolar boşaltılarak kilitlendi, parlamento muhabirleri dışarı çıkarıldı. Kapalı oturumdaki konuşmalar “devlet sırrı” kapsamında açıklanamayacak.

MONTRÖ SÖZLEŞMESİ KONUŞULACAK

TBMM İçtüzüğü’nün 70. maddesi uyarınca, “TBMM Genel Kurulu, bir siyasî parti grubunun yahut yirmi milletvekilinin yazılı istemi üzerine” kapalı oturum yapabiliyor. Bugün de AKP Grubu’nun önerisi ile TBMM Genel Kurulu “Ukrayna” için kapalı oturuma geçti. Kapalı oturumda Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, bilgilendirme yapacak, siyasi parti grupları görüşlerini ifade edecek. Kapalı oturumda muhalefetin Montrö Sözleşmesi’ni gündeme getirmesi bekleniyor.

SİNYAL KESİCİ KULLANILDI

Genel Kurulun kapalı oturuma geçmesi üzerine TBMM Basın Koridorundaki bürolar boşaltılarak kilitlendi, parlamento muhabirleri dışarı çıkarıldı. Genel Kurul salonu ve etrafına da dinleme ve telefon görüşmelerini önlemek amacıyla sinyal kesici (jammer) yerleştirildi.

AÇIK OTURUM İÇİN OYLAMA YAPILACAK

İçtüzüğe göre, kapalı oturum sırasındaki görüşmeler hakkında, kapalı oturumda bulunanlar ve bulunma hakkına sahip olanlar tarafından hiçbir açıklama yapılamıyor. Görüşme içeriği ve tutanaklar 'devlet sırrı' olarak saklanacak. Kapalı oturumu gerektirmiş olan sebep ortadan kalkınca, birleşimi yöneten Başkan, açık oturuma geçilmesini teklif edecek ve Genel Kurul’da yapılacak oylamanın ardından, açık görüşmelere geçilecek.

10 YIL SONRA YAYIMLANIR 

Kapalı oturum tutanakları ve özetleri, kapalı oturum tarihinden itibaren on yıl geçtikten sonra yayımlanabiliyor. Bunların daha önce veya sonra yayımlanması için yine Genel Kurul’da, Danışma Kurulunun teklifi üzerine oylamayla karar verilebiliyor.