İşte Middle East Eye'daki o analiz: 

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın aşırı sağ müttefiki, cumhurbaşkanının çocukluk arkadaşının, cumhuriyetin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk'ü "zorba ve kafir" olarak nitelendiren hutbe nedeniyle soruşturma açılması çağrısında bulunmasının ardından, Türkiye'nin iktidar ittifakında çatlaklar ortaya çıktı.

‘FETÖCÜ MÜ?’ SORUSU

Salı günü, Cumhur İttifakı’ndaki MHP lideri Devlet Bahçeli, Ayasofya camiinde düzenlenen törende Atatürk'ü dolaylı olarak kınayan bir imama sert çıkıştı.

Bahçeli, meclise verdiği bir konuşmada, İmam Mustafa Demirkan'ın hükümetin Türkiye'deki Temmuz 2016 darbe girişiminin arkasında olmakla suçladığı FETÖ’nün gizli destekçisi olup olmadığının soruşturulması gerektiğini söyledi.

Bahçeli, “Atatürk bizim birliğimizdir. Atatürk düşmanlığı vatana ihanettir. Atatürk'e hakaret edenler daha Müslüman olduklarına mı inanıyorlar?" dedi.

‘’KİM ONLARDAN DAHA ZALİM OLABİLİR Kİ’’

Bahçeli'nin yorumları önemliydi, çünkü Erdoğan'ın Demirkan'ın eski bir arkadaşı olduğu ve imamın Ayasofya'da imam tarafından müzeye dönüştürülmeden önce konuşmasını yaparken sessizce oturduğu bildirildi. 

Atatürk ve ardından 2020'de Erdoğan tarafından camiye geri döndü.

Demirkan, Ayasofya ve benzeri yerlerin mabet olarak yapıldığını ancak Türkiye'de bir dönem ülke yöneticilerinin İslami namazları ve ezanları kısıtladığını, Ayasofya'nın ise müzeye dönüştürüldüğünü söyledi.

Demirkan, "Kim onlardan daha zalim ve kafir olabilir? Rabbim, bu zihniyeti tekrar bu millete hakim kılma” dedi. Sözcü gazetesine anonim olarak konuşan bir AKP yetkilisi, Erdoğan ve Demirkan'ın çocukluklarından beri yakın arkadaş olduklarını söyledi.