Deprem Vergisi olarak bilinen Özel İletişim Vergisi’ne (ÖİV) yüzde 33 zam geldi. Eski vergi oranına göre yüzde 7,5 olan ÖİV yüzde 10'a çıktı. Zam kararının ardından ise vatandaş, toplanan paralara ne oldu sorusunu sormaya başladı.

Birgün'de yeralan habere göre; Sorularla ÖİV hakkında merak edilenler…

1- HANGİ ÜRÜNLERDE DEPREM VERGİSİ VAR?

Gündelik alışverişler veya yapılan ödemelerde fark edilmese de, fiyatın içine saklanmış onlarca vergi ödeniyor. ÖİV de bunlardan yalnızca biri.

* Her nevi mobil elektronik haberleşme işletmeciliği kapsamındaki tesis, devir, nakil ve haberleşme hizmetleri

* Radyo ve televizyon yayınlarının uydu platformu ve kablo ortamından iletilmesine ilişkin hizmetler

* Kablolu, kablosuz ve mobil internet servis sağlayıcılığı hizmeti

*  Bu kapsama girmeyen diğer elektronik haberleşme hizmetleri

Böylece ilerleyen günlerde telefon ve internet faturalarında kablo tv ödemelerine kadar iletişim alanında kullanılan hizmetlere de zam gelecek.

2- DEPREM VERGİLERİNDEN HAZİNEYE KAÇ PARA GİRİYOR?

ÖİV faturaların içine saklandığından ödenirken hissedilmesi daha zor olan bir dolaylı vergi. Fakat Hazine’nin büyük gelir kalemlerinden de biri. Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın verilerine göre 2020 yılı boyunca ÖİV’den Hazine’ye 4 milyar 488 milyon TL para geldi.

Peki AK Parti dönemi boyunca (2003-2020) ÖİV’den ne kadar para tahsil edildi? Yine Bakanlığın verilerine göre 2003 yılının başından 2020 yılının sonuna dek Hazine’nin kasasına ÖİV kaynaklı tam 70 milyar 222 milyon TL para girdi. Yıllar içinde yaşanan enflasyon nedeniyle bu parayı TL cinsinden ifade etmek gerçeği yansıtmıyor. Bu nedenle ortalama dolar kuru üzerinden yaptığımız hesapla bu para 27 milyar 431 milyon dolara karşılık geliyor.

3- KAÇ TANE BİNA YENİDEN YAPILIRDI?

Peki AK Parti yönetiminde Hazine’ye giren 70,2 milyar TL'ye ne oldu? Bütçe mevzuatına göre bir gelirin bir gidere tahsis edilmesi mümkün değil. Bu nedenle ÖİV gelirleri Hazine Tek Hesabı’nda atılıyor ve diğer gelirlerle karışıyor. Bu nedenle ÖİV’nin izini sürmek mali olarak mümkün değil. Ancak özellikle İstanbul’da büyük bir deprem beklendiği düşünülürse bu parayla ne yapılabileceği hesaplanabilir. 4 katlı bir binanın yeniden yapılandırma masraflarının yıllar içinde ortalama 200 bin TL maliyeti olacağı varsayılırsa ÖİV’den toplanan parayla İstanbul’daki 351 bin bina yeniden yapılandırılabilir, 1 milyonun üzerinde daire depreme dayanıklı hale getirilebilirdi.

4- ADI NEDEN DEPREM VERGİSİ?

ÖİV 1999 Gölcük Depremi’ndeb sonra geçici bir vergi düzenlemesi olarak başladı. O zamanlarda hem depremin oluşturduğu yıkımı onarmak için hem de bozulan kamu mali yapısını finanse etmek için yeni bir vergi yürürlüğe konmak istendi. Böylece getirilen ÖİV’nin adı Deprem Vergisi oldu. Daha sonra süresi uzatılan ÖİV, AK Parti iktidara gelince kalıcı hale getirildi.

***

HAZİNE’YE 1,5 MİLYAR LİRA İLAVE VERGİ

2021 yılı bütçesi Meclis’e sunulurken, 2020 yılında ÖİV gelirlerinin 4 milyar 279 milyon lira olacağı tahminiyle, 2021 yılında 4 milyar 703 milyon liralık gelir hedefi belirlendi. 2020 yılına göre ÖİV gelirinde yüzde 9,9 oranında artış öngörüldü.

Ancak, yılın son çeyreğinde ÖİV gelirleri tahminlerin üzerinde gerçekleşti ve yılı 4 milyar 488 milyar lira gelirle kapattı.

Yüzde 7,5 ÖİV oranına göre 2021 yılı için belirlenen vergi gelirlerinin yüzde 33 oranında artması nedeniyle en az 1,5 milyar liralık ilave vergi geliri elde edilmesi bekleniyor.

2021 bütçe kanununda ÖİV gelirlerinin 2022’de 5.1 milyar, 2023’te de 5.4 milyar lira olması öngörüldü.

Yapılan artışla 2021 yılındaki vergi geliri 2023 yılı hedefini de aşacak.