AK Partili Bahçelievler Belediyesi’nin milyonlarca liralık ihaleleri eski meclis üyelesi ile milletvekili aday adayının şirketlerine verildi. Bahçelievler Belediyesi’nin Denetim Komisyonu Raporu’na karşı CHP’li Meclis Üyesi İsmail Hakkı Temel’in hazırladığı şerh raporunda belediyenin ihale oyunları ve milyonlarca liralık ihalelerin kimlere, nasıl verildiği tek tek anlatıldı.

Raporda, AKP’li Bahçelievler Belediyesi’nin ihale şartnamelerini ihaleyi vermek istediği firmanın şartlarına göre hazırlandığı vurgulandı. 05 Kasım 2020 tarihinde “Bahçelievler İlçesi Dahilinde Parkların ve Yeşil Alanların Yapım ve Onarın Revizyon İşi” adı altında düzenlenen ihalenin tam 41 milyon 475 bin TL’ye Mim Doğal Kaynaklar İnşaat Sanayi Şirketi’ne verildiği belirtildi.

AKP’DEN ADAY ADAYI OLDU

Mim Doğal Kaynaklar İnşaat Sanayi Şirketi’nin sahiplerinin Mihail Mungan ile oğlu Mehmet Selim Mungan olduğu ve Mihail Mungan’ın bir dönem İBB’de İSFALT A.Ş.’nin genel müdürü ve AKP’den milletvekili aday adayı olduğu ifade edildi. Öte yandan 2019 yılında da Mungan ailesinin şirketi ne yine belediyenin 16 milyon 488 bin TL’lik ihale verdiği ve AKP'li Arnavutköy Belediyesi’nin park ve bahçeler işini aldığı da belirtildi.

OĞLU İBB MECLİS ÜYESİ

AKP’li belediyenin geçen yıl yaptığı “Kent Temizliği Aracı” ihalesi de yabancıya gitmedi. Hazırlanan rapora göre, ihaleyi 51 milyon 449 bin TL’ye Teknik Katı Atık Şirketi aldı. Şirketin sahibi Hasan Topaloğlu’nun önceki dönemlerde Pendik Belediyesi’nin meclis üyesi olduğu ve bu dönemde oğlu Furkan Topaloğlu’nun AKP’den Pendik ve İBB Meclisi üyesi olduğu ifade edildi.

ARAÇLAR ALBAYRAKLARDAN

Belediyenin 23 Mart 2020 tarihinde düzenlenen araç kiralama ihalesini de 42 milyon 178 bin TL’ye Platform Turizm Şirketi aldı. Platform Turizm’in yönetim kurulu başkanı ise Kazım Albayrak. Albayrak, beş kardeşiyle birlikte, Yeni Şafak gazetesi, yedi dergi, iki TV kanalını bünyesinde bulunduran Albayrak Yayın Holding A.Ş.’nin hissedarı. Albayrak, grup içindeki iki inşaat firmasında da hissedarı. Kazım Albayrak’ın AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan ile yakın ilişkisi olduğu biliniyor.

Öte yandan raporda, bu ihaleyle şirketten 144 araç kiralandığı ve 55’inin de binek araç olduğu belirtildi. Raporda, bu ihalede de gerçek rekabet ortamının oluşmadığı, belediyenin teknik personel sayısı müdürler de dahil 422 olduğu ve bu kadar araç kiralanmasının lüks ve israf olduğu vurgulandı.

***

Yandaşın iştahı kabarıyor

Şerh raporunun sonuç kısmında, Bahçeleivler Belediyesi’nin bankalardaki milyonlarca lirasının yandaşların iştahını kabarttığı belirtilerek, “Bahçelievler Belediyesi İstanbul’un 39 ilçe belediyesi arasında maddi kaynaklar açısından ilk sırada gelmektedir. Bu da belediyeyle iş yapan müteahhitlerin iştahını arttırmaktadır. 2020 yılı sonu itibariyle belediyenin bankadaki nakit değerleri 118 milyon 710 bin TL seviyesindedir” ifadelerine yer verildi.

Kaynak: BirGün