Seçimi yüzde 48 oyla kaybeden Mustafa Akıncı, T24'e verdiği demeçte, "Özel sekreterime kendim, ailem, yakın arkadaşlarım ve herkesin yarıştan çekilmesinin daha iyi olacağını söylediler" diyerek, "Seçimlerde beni yenmek için her türlü planın yapıldığını ve kazansam bile görevde kalamayacağımı söylediler" diye ekledi. 

‘’ANKARA GİBİ BURAYI DA YÖNETMEK İSTİYOR’’

Akıncı, Lefkoşa'daki Türk büyükelçiliği de dahil olmak üzere Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın kontrolündeki Türk devlet kurumlarının kendisine karşı sessiz bir kampanya yürüttüğünü iddia etti. Akıncı, "Erdoğan, Ankara'yı tek başına kontrol ettiği gibi burayı da yönetmek istiyor" dedi.

Ankara'ya yakın bir Türk milliyetçisi olan Ersin Tatar, Ekim ayında yapılan cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ikinci turunu oyların yüzde 51,69'unu alarak kazandı.

RAPOR İDDİALARI DESTEKLİYOR

Geçen hafta Kıbrıslı Türk bağımsız gözlemciler tarafından hazırlanan bir rapor, Akıncı'nın seçime müdahale iddialarını destekliyor.Politikacılar, gazeteciler ve cumhurbaşkanı adaylarıyla röportaj yapan rapora göre, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay'ın reklam ve halkla ilişkiler personeli Tatar'ın kampanyasını desteklemek için adada üç hafta geçirdi.

Ankara, seçimlerden önce bir su boru hattını onararak ve Türk işgalinden bu yana sivillere yasak olan sahil kasabası Kapalı Maraş'ı kısmen yeniden açarak kampanya sırasında Tatar'a da destek verdi. 

DENKTAŞ DOĞRULADI

Gözlemciler ayrıca, istihbarat ajanları da dahil olmak üzere Türk hükümet görevlilerinin kendisine ve onu destekleyen işadamlarına yarıştan çekilmesi için baskı yaptığını iddia eden başka bir cumhurbaşkanı adayı Serdar Denktaş ile de görüştüler.Kuzey Kıbrıs'ın kurucu cumhurbaşkanı Rauf Denktaş'ın oğlu Denktaş da kampanya sırasında telefonunun dinlendiğini ve resmi plakalı arabaların takip edildiğini iddia etti.

Raporda ayrıca Türkiye'nin binlerce Kuzey Kıbrıslıyı ada için federal bir sistem yerine iki devletli bir çözümü destekleyen Tatar'a oy vermeye teşvik etmek için ödeme yaptığı iddia edildi.

(Middle East Eye)