Muhalefetin yaz aylarında Merkez Bankası'ndaki 'rezervin eritildiği' gerekçesiyle '128 milyar dolar nerede?' sorusu sormasının yankıları devam ediyor...

İktidar kanadından konu ile ilgili henüz net bir yanıt gelmezken Merkez Bankası başkanlığı görevindeyken Naci Ağbal'ın konunun araştırılması için talimat verdiği de iddia edilmişti.

DW Türkçe'den Erdal Sağlam, '128 milyar dolar' konusunda Berat Albayrak'a bu öneriyi 'Gölge Başkan' olarak isimlendirilen kişinin verdiği ve aynı zamanda Ağbal'ın ses kaydını da alarak Saray'a iletildiğini öne sürdü.

İşte söz konusu haberde ilgili bölüm:

Ağbal'ın "128 milyar dolarlık rezervin nasıl ve kimlere satıldığı konusunda Merkez Bankası bünyesinde araştırma birimine talimatı verdiği için görevinden alındığı", ilk kez uzun süre ekonominin başında olan Deva Partisi Genel Başkanı Ali Babacan tarafından dile getirildi.

İşte bu talimat ile ilgili Cumhurbaşkanlığı'na bilgi veren kişinin bu yönetici olduğu söylenmeye başlandı. Söylentilere göre bu yönetici, Ağbal'ın araştırma birimine talimatı verdiği sırada aynı ortamda bulunuyormuş ve Ağbal'ın talimatını telefonuyla kaydedip bu kaydı Albayrak kanalıyla Cumhurbaşkanlığı'na iletmiş.

Bürokraside her dönem işini gereğince yapmak yerine, daha üst makamlara atanabilmek için, politikacılara yaranmaya çalışan bürokratlar olmuştur. Bu bürokratlar politikacı üstlerinin popülist kararlarına gerekçe üretmeye çalışırlar.

Kimisi bilgi ve becerisi olmadığı yani bulunan formülün sonuçlarını göremediği için bu tür gününü kurtaracak fikirleri gündeme getirir. Kimisi ise sonuçlarını bile bile sonuçlarının ağır olacağını görmesine rağmen, kendi ikbali için politikacıların aşırı isteklerini yerine getirir.

Halbuki Merkez Bankası gerçek anlamıyla bağımsız olsa bürokratlar sadece kurumun, yani halkın uzun vadeli ekonomik çıkarlarını düşünerek çalışır. Kararın sonucunu göremeyecek kişi ise bağımsız bir Merkez Bankası'nda üst düzey görevlere gelemez. Kurumsallaşma olsa biz bu söylentileri konuşmazdık.