ABD’nin çok satan gazetelerinden New York Times, ABD’nin müttefiklerinde demokrasinin düşüşte olduğuna dair kapsamlı bir analiz hazırladı. Analizde İsveç merkezli V-Dem isimli kâr amacı gütmeyen kuruluşun verileri kullanıldı.

'ABD VE MÜTTEFİKLERİ GERİLEDİ'

Washington yönetiminin desteklediği ülkelerde demokrasi azalma oranlarının ABD müttefiki olmayan ülkelerin iki katına ulaştığını yazan New York Times, “ABD ve müttefikleri son 10 yılda küresel demokrasinin gerilemesinde büyük paya sahip. ABD müttefikleri dünyanın geri kalan ülkelerine göre ortalamada yine daha demokratik görülüyor. Fakat neredeyse hepsi 2010’dan beri demokraside erozyona uğradı. Buna seçimlerde adillik, yargı bağımsızlığı gibi alanlar da dahil” yorumunu yaptı.

'SEÇİMLE GELEN İSİMLER DİKTATÖR GİBİ DAVRANIYOR'

Sözcü'de yer alan habere göre Fransa ve Slovenya gibi ülkelerdeki bazı kurumlarda demokrasinin gerilediği belirtilirken, “Bazı durumlarda seçimle göreve gelen isimler daha çok diktatör gibi davranıyor ve siyasi kurumlarda da aşınma meydana geldi. Genelde ABD müttefikleri bu trende uyuyor. Türkiye, Macaristan, İsrail ve Filipinler örnek gösterilebilir” ifadesi kullanıldı.

Gazete, 1990’larda aralarında Türkiye ve Güney Kore’nin de olduğu 19 ABD müttefikinin demokratik olarak iyileştiğine dikkat çekerken o dönemde bu yönde bir trend olduğunu hatırlattı.

RAPORDA ÖNE ÇIKAN DETAYLAR

Raporda aralarında Brezilya, Hindistan ve Türkiye’nin de olduğu bazı G20 ülkelerinin demokrasinin en çok azaldığı 10 ülkeden bazıları olduğuna dikkat çekilirken, “Türkiye’de basın özgürlüğünün, akademinin, sivil yaşamın azalmasında ve yanlış bilginin yayılmasında 2010’dan beri bir artış yaşandı” yorumu yapıldı.

Son 10 yılda demokrasi konusunda gerilemenin yaşandığı ülkeler arasında Türkiye üçüncü sırada yer alırken, Türkiye’nin önünde Polonya ve Macaristan yer aldı.