2017 seçim yenilgisinin ve parti içi kargaşanın üstesinden gelen 61 yaşındaki Jonas Gahr Stoere'nin, 60 yaşındaki Muhafazakar Başbakan Erna Solberg'in yerini alması bekleniyor.

ENGEL OLARAK GÖRÜLÜYORDU

Ticaret dergisi Kapital'e göre, bir gemi simsarının oğlu ve yaklaşık 16 milyon dolarlık bir servetin varisi olan Stoere'nin seçkin geçmişi, bir zamanlar işçi hakları mücadelesine dayanan bir partiye liderlik etme tutkusunun önünde bir engel olarak görülüyordu.

Düşük ve orta gelirli ailelere vergi indirimi sağlayarak, kamu hizmetlerinin maliyetini azaltarak ve kendisi de dahil olmak üzere zenginler için vergileri artırarak eşitsizliği azaltma sözü vererek, sıranın "sıradan halkın" olduğuna söz verdi.

Eski dışişleri bakanı ve sağlık bakanı olan Stoere, 2014'ten beri İşçi Partisi'ne liderlik ediyor, ancak 2017'de Solberg'in Muhafazakar liderliğindeki koalisyonun ikinci bir dönem kazanmak için arkadan gelmesiyle ilk kez iktidara gelme girişiminde tökezledi.

30 YILIN EN BÜYÜK ZAFERİ

Bu kez, birleşik merkez sol, İşçi Partisi'nin parlamentodaki en büyük parti olmasıyla neredeyse otuz yılın en büyük zaferini kazandı. Ancak Stoere, yine de diğer iki partiyle seçim sonrası zorlu koalisyon görüşmelerini sürdürmek zorunda.

Çoğunluk hükümeti kurmak için, petrol üretiminden vergilere kadar her konuda çelişkili politikaları olan kırsal merkezli Merkez Parti ve Sosyalist Sol'un desteğine ihtiyacı olacak. Azınlıkta kalarak yönetebilir, ancak parlamentodaki toplam 169 sandalyeden yalnızca tahmini 48 sandalyesi ile hükümeti savunmasız kalacaktı.

İşçi Partisi'nin iktidardan uzak kaldığı sekiz yıl, 1928'de ilk hükümeti kurmasından bu yana en uzun süre. Parti, İkinci Dünya Savaşı'nın sona ermesinden bu yana geçen 76 yılın yaklaşık 50'sini yönetti.

Reuters