Cumhurbaşkanı Erdoğan, Ukrayna'yı desteklemek ile Rusya’yla olan karmaşık ilişkisini bozmamak arasında ince bir çizgide yürürken, Rusya ve Ukrayna arasındaki ihtilafta arabuluculuk rolü oynamayı da teklif ederken, “Türkiye'nin Karadeniz'de komşu olduğu iki dost ülke arasındaki krizi bitirmek için üzerimize düşeni yapmaya hazırız” dedi.

Türkiye NATO üyeliğinin yanı sıra, Rusya ile ekonomik ve askeri sanayi bağlarını da sürdürmektedir. Aynı zamanda iki ülke, Ortadoğu'daki iki savaşta, Suriye ve Libya'da ve Güney Kafkasya bölgesinde Azerbaycan ile Ermenistan arasındaki ihtilafta karşı tarafta yer alıyor.

Erdoğan'ın Ukrayna'yı silahlandırma ve diplomatik olarak destekleme kararı, Rusya ile bu işbirliği ve çatışma karışımında başka bir karmaşık faktör olarak ortaya çıkıyor. Erdoğan Perşembe günü, çatışmanın “ateşini körüklemek yerine gerilimi azaltmak” istediğini söyledi.

UKRAYNA’DA TÜRK İHA’LARI

Türkiye, Ukrayna ordusunun geçen Ekim ayında Rus destekli ayrılıkçılarla yaptığı savaşta ilk kez kullandığı Bayraktar TB2 insansız hava araçlarını sattı. Ukrayna Savunma Bakanı Aleksei Reznikov yaptığı açıklamada, Türkiye'nin insansız hava aracının üretimini Kiev dışındaki bir fabrikada üretilmesini kabul ettiğini söyledi.

Ukrayna Cumhurbaşkanı Zelensky, yıllardır Ukrayna'nın Türk drone teknolojisini edinmesine karşı çıkan ve geçen sonbaharda NATO ülkelerinin Ukrayna'yı silahlandırmayı bırakması için taleplerde bulunan Rusya'ya karşı drone anlaşmasına övgüde bulundu. Bayraktar TB2'yi yapan şirkete atıfta bulunarak, "Bugün Baykar şirketinin Ukrayna'daki ölümcül insansız hava araçlarının üretimini önemli ölçüde genişletmek için bir anlaşmaya varıldı. Bu yeni bir teknoloji, yeni bir iş ve Ukrayna'nın savunma yeteneklerinin güçlendirilmesi” dedi.

İKİ ÜLKEYLE YAKIN İLİŞKİ İÇİNDE

Erdoğan'ın, Türkiye'nin NATO üyeliğine rağmen tartışmalı bir Rus hava savunma sistemi satın alması da dahil olmak üzere hem Ukrayna hem de Rusya ile askeri anlaşmaları var. Türkiye’nin S-400 hava savunma sistemini satın alması, Rus teknolojisini önemli bir Batılı müttefikin topraklarına sokarak Amerikalı yetkilileri derinden kızdırdı. (The New York Times)