Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO), kuruluş tarihi olan 16 Ekim gününü, her yıl belirlenen farklı bir tema çerçevesinde "Dünya Gıda Günü" olarak kutluyor. Gıda ve Tarım Örgütü yapılan etkinliklerle gıda üretimi, tüketimi ve gıda güvencesine ilişkin konular gündeme taşınarak küresel anlamda büyük önem arz eden gıda ve tarım politikalarına dikkat çekmeyi amaçlıyor.

Dünya Gıda Günü kutlamaları kapsamında bu yıl BAU Future Campus’te de bir ilk gerçekleştirildi. Bahçeşehir Üniversitesi öğrencileri; daha iyi üretim, daha iyi beslenme, daha iyi bir çevre ve daha iyi bir yaşam için daha verimli, kapsayıcı, dayanıklı ve sürdürülebilir tarım ve gıda sistemlerine dönüşümü desteklemek adına; Sürdürülebilir Gıda Sistemleri için Gençlerle Demokrasi, Teknoloji ve Gıda Sistemleri, Müfredat Tasarımı, Gıda Sistemleri için Yenilikçilik ve Gıda Sistemlerini Hikayeleştirme gibi temalar çerçevesinde projeler hazırladı. Projelerin hazırlanma sürecinde ise Sürdürülebilir tarım ve gıda sistemlerine giden dört yol; daha iyi üretim, daha iyi beslenme, daha iyi çevre, daha iyi yaşam kriterleri göz önünde bulunduruldu.

Dünya Gıda Günü Gençlik Buluşması’na, BAU Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Tunç Bozbura, FAO Türkiye Temsilci Yardımcısı Dr. Ayşegül Selışık, CIFAL İstanbul, UNITAR Direktörü Prof. Dr. Ebru Canan-Sokullu, İstanbul Kent Konseyi Genel Sekreteri Tülin Hadi, BAU Öğrenci Dekanı Dr. Öğr. Üyesi Tugba Kıral Özkan, özel davetliler ve çok sayıda öğrenci katıldı.

© Fotoğraf / Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) ile Bahçeşehir Üniversitesi (BAU) iş birliğinde gerçekleşen ‘Dünya Gıda Günü’ etkinliği düzenlendi.

Tarım-gıda sistemini dönüştürdüğümüzde dünyayı değiştireceğiz! 

BAU Konservatuvar Öğrencilerinin müzik dinletisiyle başlayan etkinliğin açılış konuşmasını gerçekleştiren FAO Türkiye Temsilci Yardımcısı Dr. Ayşegül Selışık konuşmasına tarım – gıda sisteminin dönüşümün öncülerinin gençler ve kadınlar olduğunu vurgulayarak başladı. Ve şöyle devam etti. “Siz gençler öncelikle teknolojiyi etkin kullanarak ve tüketim alışkanlıklarınızı değiştirerek tarım-gıda sistemine etki etmeye başlayabilirsiniz. Bilinçli bir tüketici olmanın yolunun iyi bir gıda okuryazarı olmaktan geçtiğini unutmayın. Teknolojiye olan hakimiyetinizi tarım ve gıda alanlarına yansıttığınızda kent ve kır arasındaki dijital uçurumun giderek azalacağını da lütfen aklınızın bir köşesinde tutun. Gıda demek yaşam, kültür ve neşe demektir. Tükettiklerimize değer vermek, kendimize, başkalarına ve dünyamıza değer vermek demektir. Sizler de tükettiğiniz gıdalara değer vererek, onları israf etmekten kaçınarak çevrenize değer verdiğinizi gösterebilirsiniz.”  

'PROJELER İLE GIDA GÜVENLİĞİ KONUSUNDA GELECEK NESİLLERE ÖNDER OLDULAR'  

Gıda sistemlerinin yeniden dönüştürülmesi için yeni modellere ve metotlara ihtiyaç duyulduğu kadar bu dönüşümün sürdürülebilir olması ve bunun için küresel bir farkındalığın olması gerektiğinin altını çizen CIFAL İstanbul, UNITAR Direktörü Prof. Dr. Ebru Canan-Sokullu, “Özellikle pandemi ile daha da derinleşen açlık, yoksulluk, kaynaklara adaletsiz erişim ve bunların orantısız tüketimi çatışmalarının önümüzdeki yıllarda önlenmez kronik nedenleri olacak.  Bahçeşehir Üniversitesi ve BM Gıda ve Tarım Örgütü’nün tüm bu sorunlara bir çözüm için başlattıkları ortak çalışmalarına bugün Dünya Gıda Günü etkinliği ile devam ediyor” ifadelerini kullandı. 

'FARKINDALIĞI ARTTIRMAYI AMAÇLIYORUZ'

Sürdürülebilir kalkınma hedeflerinin en temel öznesi olan gençlerle bir araya gelerek gıdanın güvenli yolculuğu gıda sistemlerinin dönüşümü ve sürdürülebilir olması konusunda gençlerle bir arada olmanın umut verici olduğunu ifade eden Sokullu; “Bugün her biriniz sürdürülebilir gıda elçileri olarak edindiğiniz bilgi birikimini, impactonda bizlerle paylaştığınız proje ve fikirlerinizi en kısa sürede hayata geçirip gıda güvenliği ve farkındalığı konusunda gelecek nesillere de önder oldunuz. Bugün sadece kimseyi geride bırakmadan, daha iyi üretim, daha iyi beslenme, daha iyi bir çevre ve daha iyi bir yaşam için kapsayıcı, dayanıklı ve sürdürülebilir tarım ve gıda sistemlerine dönüşümün desteklenmesi gerektiği konusunda farkındalığı artırmayı amaçlıyoruz. Dünya Gıda Günü 2021 gençlik buluşmamız gıda sistemleri dönüşümünü gerçekleştirmek ve bu amaç doğrultusunda politikaları, zihniyetleri, davranışları ve iş modellerini değiştirmek için de çok önemli bir katkı sağlayacak” diyerek sözlerini tamamladı.

Etkinlik katılımcı kulüplere başarı sertifikası verilmesi ve Dünya Gıda Günü BAU Gençlik Bildirgesi’nin okunması ile sona erdi.