TBMM Genel Kurulu,TBMM Başkanı Mustafa Şentop başkanlığında toplanarak, 2022 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Teklifi'nin tümü üzerindeki görüşmelerine başladı.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, bütçeyle ilgili sunum gerçekleştirdi.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Oktay bütçe görüşmelerinde açıklamalarda bulundu. 

Fuat Oktay'ın açıklamaları şu şekilde:

2022 bütçesi yatırım, istihdam ve üretim odaklı yapıda  milli hamlemizi güçlendirecektir. Yeşil ekonomiyi güçlendirecek yapıdadır. 

Toplumun her kesimine sahip çıkmaktadır. 

'PİYASALARDA İYİLEŞME'

Bütçemizi risklerin ve belirsizliklerin devam ettiği ortamda ihtiyatlı bir yaklaşımla hazırladık. Dünya genelinde rastlanmayan arz ve talep şokları görülmüştür. 

İyileşme yaşanmasıyla iş gücü piyasaları kısmen toparlanmıştır. İşsizlik olanları hala salgın döneminin üzerinde seyretmektedir.

Türkiye ekonomisi 2021 yılında covid-19 salgınından en az hasarla çıkabilmiş Çin'le birlikte G-20 ülkelerinde büyüme kaydeden 2 ülkeden biri olmuştu. 2022 yılında Türkiye oldukça güçlü bir performans sergilemiştir.

TÜRKİYE'NİN BÜYÜME VERİLERİ

Türkiye ekonomisi, 2021 yılının üçüncü çeyreğinde yıllık yüzde 7,4 büyümeyi başarmıştır. Böylece yılın ilk dokuz ayında yüzde 11,7 oranında büyüyerek oldukça güçlü bir görünüm sergilemiştir.

Sanayi üretimindeki güçlü artış büyümeye belirgin bir şekilde katkı vermiştir. Yılın son çeyreğinde de yüksek bir büyüme performansı öngörülmektedir.Tüm politika araçlarımızla tüm kesimlere bu büyüme refah olarak yansıyacaktır.

Resim

© Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay

'YÜZDE 10 ORANINDA BÜYÜME BEKLİYORUZ'

Halihazırda ekonomik aktivitedeki dinamik ve canlı gidişat ile artan ihracat desteğiyle, yılın son çeyreğinde de yüksek bir büyüme performansı öngörülmektedir. 2021 yılının tamamında yüzde 10'u aşabilecek düzeyde bir büyüme oranı kaydetmeyi bekliyoruz.

Orta Vadeli Program tahminlerine dayalı olarak, 2022 yılında istihdamın 2021 yılına göre 1 milyon 277 bin kişi artması, işsizlik oranın ise yüzde 12'ye gerilemesi beklenmektedir.

Salgının ülkemizde de önemli etkileri olmuştur. Bu etkilerin azaltılması için pek çok tedbir hayata geçirilmiştir. Salgının isihdamda ve işgücünde meydana getirdiği kayıplar telafi edilmiştir. 

İşsizlik oranının yüzde 12'ye gerilemesi beklenmektedir. 

Kamu maliyesi Türkiye ekonomisinin en güçlü çıpası olmaya devam edecektir. İhtiyaç duyulan tüm alanlara yönelik desteklerimizi sürdürürken diğer yandan bütçe açığını yüzde 3 buçuğun altında tutarak kamu maliyesinin sürdürülebilirliğine önem gösteriyoruz. 

'HAREKETLİLİĞİ FAİZE BAĞLAMAK YANLIŞ'

Kurlardaki hareketlenmeyi sadece politika faizine bağlamak yanlıştır. Salgının getirdiği olağanüstü koşullarda politika faizinin enflasyonun altında yer aldığı bir dönemden geçmekteyiz.  Politika faizinin yüksek olduğu dönemde de kurlarda hareketlenmeler görülmektedir. Doların dünyada güçleniyor olması, para birimimize karşı spekülatif hareketler ve dolar talebini artıracak etkenler olarak ele alınmalıdır. 

Merkez Bankasının rezervleri de son dönemde 35 milyar doların üzerinde bir artışla 126 milyar doları aşmıştır. Ülkemizin döviz ihtiyacını en aza indirecek dayanıklı bir yapı oluşturacağız.

'SALDIRILARA KARŞI DAYANIKLI YAPIYI TESİS EDECEĞİZ'

Son günlerdeki kur hareketleri ekonomik gerçeklere uygun değildir. Bu sınama ekonomimiz üzerinden sözde diz çöktürmek isteyenlere sürdürülebilir değildir. Bu saldırılara karşı çok daha dayanıklı ekonomik yapıyı hızlı bir şekilde tesis edeceğiz. 

Vatandaşımızı enflasyonun etkilerinden korumaya devam edeceğiz. Tüm politika tedbirlerini kararlılıkla uygulayacağız.