Olay TV’nin 26’ncı gününde kapanmak zorunda kalmasını değerlendiren KRT TV Genel  Müdürü Adnan Bulut, Cavit Çağlar faktörünü çok önceden gördüğünü ve öngörüsünün kısa sürede doğru çıktığını anlattı. Olay TV ekibi ile KRT TV’nin ortaklık iddialarını da kesin bir dille yalanlayan Bulut çok konuşulacak tespitlerde bulundu... 

 

 

 

İşte Adnan Bulut'un açıklamaları...

* KRT TV çeşitli maddi ve manevi zorluklara rağmen yayınlarını sürdürüyor. 

* Olay TV ortaya çıktı, yapılanması. Ama daha sonra anlaşıldı ki Cavit Çağlar, çeşit sebeplerden dolayı bu işten vazgeçmek zorunda kaldı.

* Olay TV ile birleşme talebi gibi bir görüşme olmadı. 

* Olay TV'nin de kapanmamasını ve yayın hayatına devam etmesini çok isterdim. Çünkü çölleşen Türk medyasında buna ihtiyaç var.

“DÜĞMEYİ YANLIŞ İLİKLEDİLER”

* Yeni yeni televizyonlara, yeni yeni basın kuruluşlarına ihtiyaç var ama ne yazık ki Olay TV'nin kuruluşuyla ilgili söyleyebileceğim şey birinci düğmenin yanlış düğmelenmesidir. Yani bu sonucu aslında ben öngörüyordum, bu ilişki nasıl yürür ki Cavit Çağlar'la?

* Cavit Çağlar geçmişinde Türkiye'de siyasette yaptıklarıyla çok önemli de bir iş adamı. Hükümetlerle iyi geçindiğini şimdiye kadar herhangi bir şekilde ters düşmek istemediğini çok net biliyoruz.

*Cavit Çağlar'ın profili oldukça ortada ve net, açık bir profildir. 

* Geçmişte bazı kritik şeylerde de Cavit Çağlar'ın isminin geçtiğini biliriz: Türkiye-Rusya ilişkilerinde terörist başı Abdullah Öcalan'ın Türkiye'ye getirilmesinde kendi uçağının kullandırmasında...

* Yani sistemle kavga etmek istemeyen iyi geçinmeye çalışan, sadece ticaret yapıp parasını kazanmaya çalışan bu anlamda riske girmek istemeyen bir insandı.

* O yüzden birinci düğme yanlış düğmelenince hatalı sürece doğru gidebileceğini öngörmüştüm. Çünkü ilk düğmeye yanlış düğümlenince altı artık düzen tutması mümkün değil.

* Çünkü Cavit Çağlar patronajında duruyor ama ana haber bültenini sivri dilli Nevşin Mengü sunuyor... Böyle bir ittifakın yürümesi zaten mümkün değildi.

“BAŞKA BİR TV FRENKASI ALMALARI DAHA İYİ OLURDU”


* Bence Olay TV'yi kuran arkadaşlar, daha doğrusu şu anda yöneten arkadaşlar, sevgili Süleyman Sarılar ve diğer yöneticiler başka bir televizyon frekansını alıp büyütme yolunu tercih etselerdi çok daha sağlıklı büyür, sağlıklı ilerlerdi.

* Biz KRT'de böyle yaptık, KRT televizyonunda yaklaşık 2,5 yıl önce eski sahibi kapatmak istiyordu, kapatacağını da beyan etmişti. 'Bize devredin' dedik ve aldık.

* Sıfırdan kadro kurduk, çok da sağlıklı bir şekilde ilerliyoruz. Yaklaşık 2,5 yılımız oldu.

* Reklam almakta zorlanıyoruz. Çünkü reklam piyasası tamamen AKP medyasına bağlanmış durumda. Bize reklam veren şirketlere de hükümet baskısının olabileceğini, iktidar baskısının olabileceğini biliyor reklam verenler.

* Ama bir şekilde biz ayakta durmayı beceriyoruz: Çok dar bir kadro ile arkadaşlarım -deyim yerindeyse namuslu ve yiğitçe mücadeleleriyle- çok kısıtlı imkanlarla çalışıyor.

* Canlı yayın arabası sıkıntımız var, küçük binalarda, az maaşla çalışıyoruz ama doğru düzgün yayıncılık yaptığımızı düşünüyoruz.

* Bununla ilgili de böyle bir kanalı yönettiğim için aslında gurur duyuyorum.

“BENİM VERECEĞİM BİR KARAR DEĞİL”

* Olay TV ile birleşme gibi bir durum benim karar vereceğim durum değil.  

* Ticari bakıp böyle bir şeye girerler mi bilemiyorum; yani iş adamı mantığıyla olabilir ama bence bu hatalı olur.

* Çünkü yani iki ayrı yayın kuruluşunu tek bir kuruluşa bağlamak çok sessizlik açısından zarar verir.

* Bence Olay TV'deki arkadaşlar; Süleyman Sarılar ve ekibi başka bir televizyona emek verip onu büyütme yolunu tercih ederlerse daha iyi olur.

* Biz de kendi yolumuzda ilerleriz ve gerekli dayanışmayı da gösteririz.

* Sıkıntılı anlarında, kişi ve teknik ekipman desteğinde de bulunuruz.

* İki ayrı yayın kuruluşu olarak devam etmesi bence çok daha mantıklı olur.


ANKA’NIN DOĞUŞU VE İSTANBUL SEÇİMLERİNDEKİ PERFORMANSI

ANKA’nın doğuşunu da anlatan Bulut, ANKA ile özdeşleşen İstanbul seçimlerinin hikayesini de en ince ayrıntısına kadan polemikhaber’e anlattı.

Bulut şunları söyledi;

* Muhalefet medyasında iktidarın baskısı son yıllarda arttı. Bunu en son İstanbul seçimlerinde de gördük. Daha doğrusu 2018 seçimlerinde bunun açılışını hissetmiştik.

* Şimdi ANKA Haber Ajansı bir ihtiyaçtan doğdu. Çünkü Türkiye'de bir karartma uygulanıyor: Anadolu Ajansı hiçbir döneminde bu kadar siyasi baskı altında kalmadı. 

* Fetullahçıların kurduğu bir Cihan Haber Ajansı yok oldu. O da aynı şekilde yıllarca AKP döneminde AKP ile iş tuttukları için Fethullahçılar belli bir merkezden gelen talimatla, haberleri abonelerine geçiyordu.

* Oysa ajansın tarafsız olması gerekiyor. 

* Demirören Haber Ajansı'nın da AKP havuz medyasına katılmasıyla Türkiye'de bir ajans ihtiyacı doğdu. 

* Çünkü gazetelerin, televizyonların, radyoların tarafsız habere ulaşmasını sağlar. Ajans haberciliği, tarafsız olduğu gibi haberi herhangi bir yorum katmadan, başlığı ve fotoğrafıyla sadece haber içeriğini verir.

* Türkiye'de şu anki ANKA dışındaki diğer haber ajansları; özellikle Anadolu Ajansı bir karartma, otosansür uyguluyordu.

* Seçimlere gelirsek; daha sandık açılmasıyla Anadolu Ajansı bir karartma uygulamaya: sonuçları vermemeye başladı.

* Sadece AKP'yi önde gösteren, AKP adayını gösteren sonuçları aktardı. Cumhuriyet Halk Partisi adayının Ekrem İmamoğlu'nun daha fazla çıktığı sandıklarla ilgili sonuçları sisteme girmemeye başladı.

* Dolayısıyla birden bire havuz medyasında özellikle Hürriyet Gazetesi de dahil olmak üzere Ekrem İmamoğlu'nun rakibini, Sayın Yıldırım'ın yüzde 58'lerde 59'larda gittiğini gösteren sonuçlar vermeye başladı.

ANKA'NIN 31 MART BAŞARISI...

* Ama biz ANKA Haber Ajansı olarak örgütlenmiştik: Elimizdeki sonuçlara göre seçim başa baş gidiyordu.

* Ve yapılmak istenen şey şuydu: Sandık başındaki Cumhuriyet Halk Partili ve İYİ Partili görevlilerin, ''Yenildik, kaybettik' psikolojisine girerek sandık başlarından uzaklaşmasını sağlamaktı. Böylece AKP'nin de bir yeniden atı alan Üsküdar'ı geçti psikolojisiyle kazandıklarını ilan edip seçimin sonucunu açıklayacaklardı.

* Ama bizim özellikle KRT TV'deki yayınlarımızda; o dönem, o saatlerde yayına çıktım, müdahale ettim.

* ANKA'nın sonuçlarıyla Anadolu Ajansı'nın sonuçlarını karşılaştırdım. Anadolu Ajansı'nın karartma uyguladığını, halka yalan söylediğini, daha doğrusu halka ihanet ettiğini, gerçekleri gizlediğini bütün çıplaklığıyla KRT televizyonunda anlattık ve onun ardından seçimin kaderi değişti.

* Gerçek rakamı açıklamaya başladık. Saat akşam 8 gibi birden bire AKP havuz medyasını ve Anadolu Ajansı'nın oluşturduğu hava dağılmaya başladı.

* Bir anlamda o kuşatmayı yardık ve gerçek rakamları halka ulaştırdık.

* Açıklanan sonuçlarla ANKA Haber Ajansı'nın elde ettiği sonuçlar birebir örtüştü.

* Anadolu Ajansı'nın sonuçlarının da ne kadar hatalı olduğunu, ne kadar yanlış bir şekilde aksettirildiğini bütün kamuoyu bu şekilde görmüş oldu.