Milletvekilliği düşürüldükten sonra TBMM'de nöbetini sürdüren HDP'li Ömer Faruk Gergerlioğlu sabah saatlerinde uyuduğu odadan tuvalete gittiği sırada Meclis’te polisler tarafından gözaltına alındı.

GERGERLİOĞLU: 90'LARDA GÖRDÜK

Gergerlioğlu, “Biz bu görüntüleri 90’larda da gördük” dedi.

"KIYAFETLERİNİ GİYMESİNE MÜSAADE EDİLMEDİ"

HDP Şırnak Milletvekili Hüseyin Kaçmaz, "Yine AKP- MHP faşist ruhunun ülkeye dayattığı hukuksuz uygulamalar sonrası, barbarca görüntülerin yaşanabileceğini bir kez daha gördük.  Ömer Hocamızın vekilliğinin hukuka aykırı düşürülmesinden sonra kendisinin bu haksız, hukuksuz karara karşı sürdürdüğü eylemin 5. Gününde sabah namazı için uyanıp lavaboya girdiğinde aniden yüzlerce polis koridoru kuşatma altına alındı.  Ömer Hocamız abdest alınırken, kendisine tebligat yapılmadan, kıyafetlerini giyilmesine müsaade edilmeden, sürükleyerek  götürüldü.  Barbarlık vardı." dedi.

NE OLMUŞTU?

Ömer Faruk Gergerlioğlu'na, bir sosyal medya paylaşımında “terör örgütü propagandası yaptığı” gerekçesiyle 2 yıl 6 ay hapis cezası verilmişti.

Yargıtay'ın onadığı karar geçtiğimiz hafta Meclis Başkanlığı'na sunulmuştu.

1994'DE NE OLMUŞTU?

1994 yılında seçimlere Sosyaldemokrat Halkçı Parti (SHP) listesinden giren DEP'li Leyla Zana, Hatip Dicle, Mahmut Alınak ve Selim Sadak SHP milletvekili seçilmişlerdi.

Seçilmelerinin hemen ardından Leyla Zana'nın yemin töreninde protestolar arasında Kürtçe yemin etmesi soruşturmaya konu olmuştu.

Zana, Dicle ve Doğan, "milletvekili dokunulmazlığı" nedeniyle haklarında işlem yapılamayacağını savunarak TBMM'de ayrılmamaya karar verdi. 

Ancak polis, 4 Mart 1994'da Meclise girip DEP'lileri zor kullanarak gözaltına aldı. 

Sadak ise, 1 Temmuz 1994'te gözaltına alındı ve 12 Temmuz 1994'te tutuklandı.