DSÖ, varyantın ne kadar bulaşıcı olduğunu, daha ciddi hastalığa neden olup olmadığını ve buna karşı tedavilerin ve aşıların ne kadar etkili olduğunu belirlemenin haftalar alabileceği konusunda uyardı. 

‘TÜM AVRUPA’YI SARACAK’

DSÖ Acil Durum Direktörü Michael Ryan, "Dışarıdaki herkesin ihtiyaç duyduğu cevapları alacağız" dedi.

Dünya Sağlık Örgütü’nden yapılan açıklamada, Omicron ile ilgili herhangi bir ölüm raporu alınmadığı, ancak yeni varyantın yayılmasının, önümüzdeki birkaç ay içinde Avrupa'daki Covid-19 vakalarının yarısından fazlasına neden olabileceği konusunda uyarılara yol açtığı belirtildi.

Varyantın ilk kez 24 Kasım'da bildirildiği Güney Afrika'daki araştırmacılar tarafından yapılan bir ön çalışma, Delta veya Beta varyantlarına kıyasla yeniden enfeksiyona neden olma olasılığının üç kat daha fazla olduğunu gösteriyor.

© Omicron varyantı

‘AŞILAMADAKİ EŞİTSİZLİĞİ GÖSTERİYOR’

Kızıl Haç Başkanı Francesco Rocca, Omicron'un ortaya çıkışının eşit olmayan küresel aşılama oranlarının "nihai kanıtı" olduğunu söyleyerek, “Bilim topluluğu, aşı oranlarının çok düşük olduğu yerlerde çok yeni varyantların riskleri konusunda birkaç kez uyardı” dedi.

Rocca, “Hâlâ birbirimize ne kadar bağlı olduğumuzun farkına varmamamız inanılmaz. Bu yüzden Omicron varyantını nihai kanıt olarak adlandırıyorum” diye ekledi.

Guardian