Cesur, TBMM Genel Kurulu’nda koronavirüs salgınının yarattığı mağduriyetler ve aşı tedariğinde yaşanan sorunlarla ilgili konuştu. 

“AŞILARIN TEK BİR FİRMADAN DEĞİL, ÇEŞİTLİ FİRMALARDAN GELMESİ ŞART”

Dünyadaki pek çok ülkenin birden fazla firma ile aşı anlaşması yaptığını belirten Aylin Cesur, şunları söyledi:

* Dünya’daki pek çok ülke en az 3 firma ile, AB, ABD, İngiltere gibi ülkeler ise 6-7 firma ile aşı sözleşmesi yaptı. COVAX’a girmeyerek çeşitli aşılardan alma şansımızı da düşürdük. Çeşitli aşılarımız olursa; bir aşının tedariki geciktiğinde aşılama sekteye uğramaz. Tedarikteki gecikmelerden dolayı 2 kez aşılama durdu. Aşı varken aşılamada Dünya’da 12.’ydik. Tedarik durunca 30. sıralara geriliyoruz. Aşıların koruyuculuğu tahminlerle kısıtlı sayılır, bu sebeple, yarın diğer aşılara ihtiyaç olursa elimizde uygun aşı olur.

“SPUTNİK-V AŞISININ TÜRKİYE’DE ÜRETİLMESİNİN KOŞULLARI NELER?”

Aşı için yapılan anlaşmaların içeriğinin hala açıklanmadığını hatırlatan Aylin Cesur, şöyle konuştu:

* Hala Çin ile yapılan anlaşmanın içeriğini bilen yok. Bir doz aşıya ne kadar ödüyoruz? Neden aşı sevkiyatları gecikti? Paramız mı yok? Neden Aralık’ta 50 milyon aşı gelecek denirken yalnızca 13,5 milyon doz geldi? Anlaşmada gizli ne var, bunları açıklayın. Rusya ile anlaşması yapıldığı söylenen Sputnik-V aşısının Türkiye’de üretilmesinin koşulları neler? Bu anlaşmayla kaç aşı alacağız? Neden Çin ile benzer Türkiye’de lisanslı üretim anlaşması yapmadık? Neden Pfizer aşısından da getirilemedi? Biz sorularımıza da cevap bekliyoruz; siz bilgi yok artık diyorsunuz.