Bu kural, kardinallerin, piskoposların ve memurların rutin olarak ziyaretçilerden nakit meblağları ve diğer eşyaları kabul ettiği Vatikan'daki zarf kültürünü bastırmayı amaçlıyor.

PAPA: YAPILMASI GEREKİYORDU

Yeni kurallar ayrıca kardinallerin ve yöneticilerin, politikaları kilise doktrinine aykırı olan şirketlere yatırım yapmadıklarını düzenli olarak beyan etmelerini gerektiriyor. 

Papa, kişisel yetkisi altında yayınlanan yasal bir belgede, "Önemsiz meselelerde sadakat, daha önemli olanlarda sadakatle ilgilidir" diye yazdı. Yeni tedbirlerin “her sektörde çıkar çatışmalarını, himaye yöntemlerini ve genel olarak yolsuzluğu önlemek ve mücadele etmek” için gerekli olduğunu söyledi.

ÇALIŞANLAR BEYAN EDECEK

Kararnameye göre, yeni çalışanlar hiçbir zaman bir suçtan hüküm giymediklerine veya kara para aklama, yolsuzluk, dolandırıcılık, küçüklerin istismarı veya vergi kaçırmayı içeren suçlarla soruşturma altında olmadıklarına dair bir beyanname imzalaması gerekiyor. 

Ayrıca, varlıklarının yasal kaynaklardan geldiğini, vergi cennetlerinde tutulmadığını veya politikaları silah üreticileri gibi kilisenin doktrinine aykırı olan şirketlere yatırım yapılmadığını beyan etmeleri gerekecek.

Beyanname, her iki yılda bir, işten çıkarılma riskiyle veya birinin yalan söylediği tespit edilirse para cezası ile yeniden teyit edilmelidir. Yeni düzenlemeler 90 gün içinde yürürlüğe girecek.

PAPA GÖZ AÇTIRMIYOR

Papa Francis, göreve başladığı geçtiğimiz sekiz yıl içinde binlerce şüpheli hesabı kapattı, üst düzey finans görevlilerini kovdu. 2017 yılında, Vatikan tarafından işletilen bir hastanenin eski başkanı, bir kardinalin dairesini yenilemek için vakıftan hırsızlık yapmaktan suçlu bulundu. 

2018'de, Vatikan bankasının eski bir başkanına zimmete para geçirme ve kara para aklama suçlamalarıyla yargılanması emredildi.

İki yıl önce, Vatikan savcıları, Vatikan’ın Londra'daki bir emlak girişimine yaptığı yatırımla ilgili bir yolsuzluk soruşturması başlattı. Papa Francis, "Temiz görünmeyen şeyler yaptılar" dedi.

(Guardian, Çeviri: polemikhaber)